Τα ξένα funds «προσπερνούν» την Εναλλακτική Αγορά

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 08:00
UPD:08:47
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Εναλλακτική Αγορά καλεί Χρηματιστήριο. Εξι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της, η ΕΝ.Α - που τότε είχε χαρακτηριστεί ως «ένα μεγάλο στοίχημα για τη Διοίκηση της ΕΧΑΕ» δείχνει σημάδια αδράνειας, μηδενική σχεδόν κινητικότητα όσον αφορά σε νέες εισαγωγές και δημιουργεί εύλογο προβληματισμό ως προς εάν τελικώς μπορεί να υπηρετήσει τον κύριο στόχο της: Να αποτελέσει πόλο έλξης για δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και να λειτουργήσει σαν ένα «φυτώριο» εταιρειών για την Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου.

Παράπονο εύλογο αυτό που διατυπώνεται ευρέως: Τη στιγμή που σε πρόσφατα roadshows του Χρηματιστηρίου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις  και μη εισηγμένων εταιρειών σε ξένους διαχειριστές, με επικεφαλής νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων να «συστήνονται» σε εκπροσώπους διεθνών funds, γιατί ανάλογες δράσεις δεν πραγματοποιήθηκαν με τις εισηγμένες στην ΕΝ.Α εταιρείες, οι οποίες λίγα χρόνια πριν επέλεξαν αυτόν τον τροπο για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών τους σχεδίων, δίνοντας «ζωή» στο εγχείρημα του ΧΑ να ιδρύσει την αγορά αυτή.

Η διεθνής κρίση προφανώς επηρέασε και την πορεία της εν λόγω αγοράς, ωστόσο σε μία περίοδο που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα άντλησης κεφαλαίων, η ΕΝ.Α "οφείλει" περισσότερο από ποτέ να λειτουργήσει ως μία εναλλακτική προσέγγιση  για την ενίσχυση νέων αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων.

Επιχειρηματίες που «τόλμησαν»  την εισαγωγή τους στην Εναλλακτική Αγορά, καταθέτουν σήμερα στη «Ν» ως οι πλέον κατάλληλοι , την εμπειρία τους, τις προτάσεις και... τα παράπονά τους.

Αρκετοί από αυτούς δηλώνουν απογοητευμένοι, κανένας ωστόσο δεν εμφανίζεται μετανιωμένος. Κάποιοι χαρακτηρίζουν την ΕΝ.Α ως «μεγάλο σχολείο», άλλοι καταθέτουν συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς. Αναγνωρίζουν όλοι  θετικά στοιχεία που ακολούθησαν την εισαγωγή τους στην αγορά αυτή, η ενίσχυση αναγνωρισιμότητας των επιχειρήσεών τους από τα βασικά, ζητούν όμως με συγκεκριμένες προτάσεις από τη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου να επαναπροσεγγίσει εκ νέου την αγορά αυτή ώστε να αναδειχθεί η ποιότητα των εταιρειών της και να αρχίσει ξανά η εισαγωγή δυναμικών επιχειρήσεων σε αυτή.

Περισσότερα στη «Ναυτεμπορική».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα