Σε νέα υψηλότερα οι μετοχές

Από αισιόδοξες προβλέψεις για Intel
Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2004 00:01

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα περίπου τριετίας εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, από τη στιγμή που ο κολοσσός Intel προχώρησε σε εντυπωσιακή προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία των πωλήσεων.

Οι προβλέψεις αυτές αντιστάθμισαν εν μέρει την απογοήτευση που προκάλεσαν τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία δημιουργήθηκαν 112.000 νέες θέσεις εργασίας το Νοέμβριο από τις 180.000 που ανέμεναν οικονομολόγοι της Wall Street.

O Nasdaq διαμορφώθηκε ενδοσυνεδριακά στις 2.154,29 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2001.

Η μετοχή της Intel ενισχύθηκε 6%, ενώ άνοδο 1,7% κατέγραψε και η μετοχή της ΙΒΜ, μετά από δημοσίευμα ότι αποχωρεί από τις επιχειρήσεις προσωπικών υπολογιστών.

Τα blue chip όμως δέχθηκαν πιέσεις από τα στοιχεία για την απασχόληση, αλλά και τη δήλωση αξιωματούχου του ΟΠΕΚ ότι το καρτέλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής εάν οι τιμές διολισθήσουν περαιτέρω.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές άγγιξαν ενδοσυνεδριακά νέα υψηλά 29 μηνών, όμως δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη τους μέχρι το κλείσιμο, εξαιτίας των απογοητευτικών στατιστικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,3%, στις 1035,05 μονάδες, αφού ενωρίτερα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2002. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,6%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 0,5%.

Αναλυτές πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι τώρα ώριμες για διόρθωση, μετά από το διήμερο ράλι, χάρη στην υποχώρηση των τιμών πετρελαίου.

Oι μετοχές του κλάδου επεξεργαστών ενισχύθηκαν μετά τις καλύτερες προοπτικές για την πορεία των εσόδων της που ανακοίνωσε η Intel. Εξαίρεση από τον τεχνολογικό τομέα, αποτελεί η μετοχή της Nokia, η οποία υποχώρησε 2,8%, μετά την ανακοίνωση ότι ο επικεφαλής του τμήματος δικτύων της παραιτήθηκε.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,93%, στα υψηλότερα δύο εβδομάδων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα