ΙΕΑ: Νο1 πετρελαιοπαραγωγός οι ΗΠΑ έως το 2016

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 14:33
UPD:15:01
REUTERS/DAVID MCNEW

Στα μέσα της δεκαετίας του 2020, η παραγωγή από τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα μειωθεί και οι χώρες του Οργανισμού στη Μέση Ανατολή θα προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής.

Στην μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου θα αναδειχθούν οι ΗΠΑ έως το 2016, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ.

«Έως το 2020, αναμένουμε να αυξηθεί το ελαφρύ σχιστολιθικό πετρέλαιο. Θα έλεγα ότι θα αυξηθεί έντονα», δήλωσε ο κ. Μπιρόλ στο Reuters, στο περιθώριο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του ΙΕΑ “World Energy Outlook 2013”.

Όπως είπε, χάρη στην αύξηση από τη Βραζιλία, η ανάγκη για προμήθεια πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στα επόμενα χρόνια θα είναι οπωσδήποτε μικρότερη. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως  λόγω των περιορισμένων κοιτασμάτων του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, η παραγωγή του θα σταθεροποιηθεί και θα μειωθεί.

«Μετά το 2020, θα είναι έντονη η κυριαρχία του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΕΑ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να οδηγούν στην ανάπτυξη μη συμβατικών κοιτασμάτων, όπως του σχιστολιθικού πετρελαίου που προκάλεσε την άνοδο της παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου, των πετρελαίων του Καναδά, του πετρελαίου από μεγάλο βάθος νερών στη Βραζιλία και του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο ΙΕΑ υποστηρίζει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξάνονται σταθερά για να φθάσουν το 2035 στα 128 δολάρια το βαρέλι σε αξίες του 2012.

Άλλες χώρες, αναφέρει η έκθεση του IEA, δεν είναι πιθανό να έχουν την επιτυχία των ΗΠΑ στην εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων. Αν και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευθεί στα επόμενα χρόνια, ο IEA αναφέρει ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται «μπροστά σε μία νέα εποχή αφθονίας του πετρελαίου».

Στα μέσα της δεκαετίας του 2020, η παραγωγή από τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα μειωθεί και οι χώρες του Οργανισμού στη Μέση Ανατολή θα προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπιρόλ, είναι σημαντικό να συνεχισθούν οι επενδύσεις στα άφθονα και χαμηλού κόστους κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα