ΙΕΑ: Σύντομα οι ΗΠΑ Νο1 πετρελαιοπαραγωγός εκτός ΟΠΕΚ

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 13:36
UPD:13:44
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Η αλματώδης αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ θα επιτρέψει η συνολική προσφορά των κρατών-μη μελών του ΟΠΕΚ να αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014, αύξηση η οποία θα κορυφωθεί με 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο.

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τη Ρωσία και θα γίνουν σύντομα η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, εκτός ΟΠΕΚ, χάρη στη ραγδαία ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων τους, εξέφρασε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

«Με παραγωγή που υπερέβη τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τα δύο τελευταία τρίμηνα και ήταν η υψηλότερη εδώ και δεκαετίες, το έθνος αυτό πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη χώρα-μη μέλος του ΟΠΕΚ σε παραγωγή υγρών καυσίμων από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ξεπερνώντας τη Ρωσία. Και σε αυτό δεν προσμετρώνται καν τα βιοκαύσιμα και τα κέρδη από τα διυλιστήρια», αναφέρει η IEA στη μηνιαία έκθεσή της.

Η αλματώδης αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ θα επιτρέψει η συνολική προσφορά των κρατών-μη μελών του ΟΠΕΚ να αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014, αύξηση η οποία θα κορυφωθεί με 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της προσφοράς από την δεκαετία του 1970.

Η μεγάλη αυτή αύξηση θα αντισταθμίσει οποιοδήποτε σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και προσφέρει αποθεματικές ποσότητες ασφάλειας που εγγυώνται τις τιμές, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα ανέβαιναν πολύ πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, όπου βρίσκονται σήμερα.

Οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας δίνονται στη δημοσιότητα μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι η θεαματική αύξηση της παραγωγής υγρών καυσίμων επέτρεψε στη χώρα, που κάνει την μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, να μειώσει τις εισαγωγές τόσο δραστικά που δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση στις εισαγωγές πετρελαίου διεθνώς. Τη θέση αυτή στη σχετική κατάταξη καταλαμβάνει πλέον η Κίνα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα