Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει στην Ευρωζώνη, την Κίνα και τη Βρετανία ενώ παραμένει υποτονική στην Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία , σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης .
Οι βασικοί δείκτες του οργανισμού δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να ανακάμψει τους επόμενους μήνες, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες θα εξαλείψει την μέτρια ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες . Ενώ η παγκόσμια οικονομία θα έχει πιο υποτονική πορεία από ό, τι αρχικά αναμενόταν κατά το τρέχον έτος και το επόμενο, θα αναπτυχθεί ταχύτερα το 2014 από ό, τι το 2013 .
Αλλά ενώ οι βασικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει σε πολλές μεγάλες οικονομίες , ο ρυθμός της επέκτασης αυτής θα είναι περιορισμένος σε σχέση με την ιστορία. Με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ νωρίτερα αυτό το μήνα να δείχνουν προς μια χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο καθώς η αύξηση ης τιμή της ενέργειας περιορίζεται , οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να διατηρήσουν τα μέτρα τόνωσης της νομισματικής τους πολιτικής για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο .
Οι βασικοί δείκτες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι μετά την επιβράδυνση νωρίτερα αυτό το έτος , η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να συνεχίσει να αναβιώνει μετά από την ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο . Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά τους τρεις μήνες έως το Σεπτέμβριο ήταν 7,8 % υψηλότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι σύνθετοι βασικοί δείκτες υποδηλώνουν βελτιώσεις της ανάπτυξης στις περισσότερες από τις μεγάλες χώρες του ΟΟΣΑ και ενδεχομένως στην Κίνα, τονίζει ο οργανισμός.
Παράλληλα, δείχνουν ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται επίσης να ισχυροποιηθεί, με επικεφαλής τη Γερμανία, αλλά με τη βοήθεια και από την Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτό θα έρθει ως ανακούφιση για τους φορείς χάραξης πολιτικής, δεδομένου ότι ορισμένες έρευνες των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία ξεκίνησε κατά το δεύτερο τρίμηνο, έχει ήδη χάσει ταχύτητα. Τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επεκτάθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά τους τρεις μήνες έως το Σεπτέμβριο, αλλά με πιο αργό ρυθμό.
Η Βρετανία επέστρεψε στην ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% το τρίτο τρίμηνο, από 2,8% το δεύτερο. Οι βασικοί δείκτες του ΟΟΣΑ υποδηλώνουν ότι ανάπτυξη θα συνεχίσει να ανακάμπτει και τα επόμενα τρίμηνα.
Επίσης, οι βασικοί δείκτες του ΟΟΣΑ δείχνουν μία μικρή αλλαγή στις προοπτικές ανάπτυξης για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ενώ η ανάπτυξη στον Καναδά αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάκαμψη.
Για την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία, οι δείκτες συνέχισαν να δείχνουν υποτονική ανάπτυξη.
Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι ο κύριος δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας στίς 34 ανεπτυγμένες χώρες-μέλη του, ανήλθε στις 100,7 μονάδες το Σεπτέμβριο από 100,6 μονάδες τον Αύγουστο.