Eurobank: Αναιμική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 14:44
UPD:14:55
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Στο νέο τεύχος της τριμηνιαίας έκδοσης «Global Economic & Market Outlook», οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2014.

Αναιμική ανάπτυξη, η οποία θα διαμορφωθεί στο 1% το 2014, λόγω της συνεχιζόμενης προ-κυκλικής δημοσιονομικής προσαρμογής, των συνθηκών πιστωτικής στενότητας και της παραμένουσας πολιτικής αβεβαιότητας, προβλέπει για την Ευρωζώνη η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank.

Στο νέο τεύχος της τριμηνιαίας έκδοσης «Global Economic & Market Outlook», οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2014, καθώς η βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης, κυρίως λόγω της υποχώρησης του κινδύνου διάσπασης της Ευρωζώνης, αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει θετικά την πραγματική οικονομία.

Η Eurobank αναμένει επίσης επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας από 2,9% το 2013 στο 3,5% το 2014, κυρίως λόγω ισχυρότερης ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες.

Όπως εξηγούν οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας στη μελέτη τους, η ισχυρότερη ζήτηση στις αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να στηρίξει τις εξαγωγές των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ωστόσο, οι αναδυόμενες οικονομίες με μεγάλη εξάρτηση από τις διεθνείς κεφαλαιακές ροές (π.χ. Ινδονησία, Ινδία, Τουρκία) αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κινηθεί στα χαμηλά επίπεδα του 2,0% κατά το δεύτερο ήμισυ του 2013, καθώς τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα και η πολιτική αβεβαιότητα σε θέματα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού και του ανώτατου ορίου του χρέους επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα.

Η πρόσφατη παύση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα εξαιτίας της πολιτικής διαφωνίας μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων αναμένεται να αφαιρέσει περίπου 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από το ρυθμό ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου του 2013.

Οι αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχυνθεί από 1,6% το 2013 στο 2,5% το 2014, καθώς η αρνητική επίδραση από τη δημοσιονομική προσαρμογή σταδιακά υποχωρεί. Η βαθμιαία ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, η απομόχλευση των νοικοκυριών και η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να αποτελέσουν θετικούς παράγοντες για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.

Η Eurobank προβλέπει τρεις κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία:

i) H απόσυρση των μέτρων επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Fed μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές

ii) Νέα επεισόδια πολιτικής αστάθειας στην περιφέρεια της Ευρωζώνης

iii) Ενδεχόμενη επιδείνωση των χρηματοοικονομικών εντάσεων στην ευρωζώνη εν όψει της αξιολόγησης των τραπεζικών ισολογισμών

 

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα