Εxxon/Mobil: Με προσοχή οι επενδύσεις στη Ρωσία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Lee Raymond
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2004 12:42

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ, σε νέες μεγάλες επενδύσεις στη Ρωσία, όπου ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής πετρελαίου φυλακίστηκε, είναι ο επικεφαλής της Exxon Mobil Corp., Lee R. Raymond, ο οποίος σχεδιάζει να προβεί στην πώληση κάποιων από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Ο Lee Raymond, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών στον κόσμο, Exxon Mobil Corp.

«Οι κινήσεις της κυβέρνησης του Vladimir Putin, κατά της OAO Yukos Oil Co., αύξησαν τα ερωτήματα για τη θέση της Ρωσίας στο θέμα της διαχείρισης φυσικών πηγών», είπε ο Raymond, 66 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες στην τηλεοπτική εκπομπή του Charlie Rose, του CBS, στη Ν. Υόρκη

«Μέχρι να γίνει πιο σαφής η κατάσταση που επικρατεί, νομίζω ότι θα είναι δύσκολο για τον κόσμο να βάλει μεγάλα κεφάλαια σε μια επένδυση σαν και αυτήν», επεσήμανε ο Raymond.

H Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο και άλλες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, προσελκύονται από τη Ρωσία, επειδή η χώρα είναι κατά σειρά η έκτη σε αποθέματα πετρελαίου, στον κόσμο και η μεγαλύτερη σε φυσικό αέριο, παγκοσμίως. Οι περισσότερες χώρες, με υψηλά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και του Κουβέϊτ, είναι εκτός των ορίων των ιδιωτικών εταιρειών.

Η BP Plc, η δεύτερη σε μέγεθος του κλάδου, διαθέτει στη Ρωσία venture που παράγει περίπου δύο εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και η ConocoPhillips, πραγματοποιεί μία επένδυση ύψους 2,6 δισ. δολ. στην ΟΑΟ Lukoil, την μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας.

Ο πρώην επικεφαλής της Yukos, Mikhail Khodorkovsky, ο οποίος φυλακίστηκε πέρυσι, αρνείται την κατηγορία για διαφυγή φόρων. Η Yukos χρωστά 20 δισ. δολ. σε φόρους και πρόστιμα, ενώ η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει τον πλειστηριασμό της μεγαλύτερης εγκατάστασής της, OAO Yuganskneftegaz, στις 19 Δεκεμβρίου. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 8,6 δισ. δολάρια.

O Raymond, είπε, ότι η Exxon δεν θα συμμετάσχει στην πώληση. «Δεν λαμβάνουμε μέρος σε τέτοιου είδους δημοπρασίες», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε δουλειές».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Thierry Desmarest, επικεφαλής της γαλλικής Total SA, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών στην Ευρώπη, είπε, ότι και η εταιρεία θα αγνοήσει την δημοπρασία του τμήματος της Yukos, ενώ η ρωσική κρατική OAO Gazprom, η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε στις 30 Νοεμβρίου, ότι θα συμμετάσχει σε αυτήν.

Πέρυσι η Exxon έκανε σκέψεις για εξαγορά μεριδίου της Yukos, με στόχο την αύξηση της παραγωγής της, αλλά και της πρόσβασης στα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος, επιβεβαίωσε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο εταιρειών. Υπενθυμίζεται, ότι, ο Raymond το 2003, είχε δηλώσεις, ότι θεωρεί τη Ρωσία, ασφαλή, για επενδύσεις, χώρα.

«Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κρίση μου ήταν ανώριμη», είπε για εκείνη του την θέση. «Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε για να δούμε».

Η Exxon, προγραμματίζει, η άντληση αργού πετρελαίου της Chayvo, να ξεκινήσει στα μέσα του 2005, κοντά στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη, όπου προβλέπεται να παράγει ημερησίως 250.000 πετρελαίου - στο πρώτο στάδιο ενός project, με στόχο την παραγωγή πρίπου 17 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου και 2,3 δισ. βαρελιών πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα