Μικτή εικόνα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ενδιαφέρον για τομείς που είχαν παρουσιάσει κάμψη
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:24

TO ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street σε τομείς που είχαν παρουσιάσει τελευταίως κάμψη όπως η υγεία, τόνωσε την αγορά μετά την προχθεσινή πτώση.

Αναλυτές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την προχθεσινή πτώση, αποδίδοντάς την σε διορθωτικές τάσεις της αγοράς και επιμένουν ότι οι τάσεις είναι ανοδικές, καθώς αρκετό χρήμα είναι έτοιμο να τοποθετηθεί σε μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, η ανάκαμψη των τιμών αργού μετά την υποχώρησή τους σε χαμηλά τετραετίας ενδοσυνεδριακά δεν φαίνεται να ενόχλησε και πολύ την αγορά.

Ενώ οι μετοχές φαρμάκων όπως Johnson & Johnson και Pfizer ενισχύθηκαν, ο τεχνολογικός τομέας δέχθηκε πιέσεις από την επενδυτική υποβάθμιση επτά μετοχών του κλάδου ημιαγωγών από τη Banc of America Securities.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 53,65 μονάδες, ποσοστό 0,51%, φθάνοντας στις 10.494,23 μονάδες. Με άνοδο 11,45 μονάδων, ποσοστό 0,54%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.126,11 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχικές τιμές υποχώρησαν με τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων, όπως Aglo American, να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς οι τιμές χρυσού και χαλκού υποχώρησαν.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ωστόσο κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτώση, δεχόμενες κάποιο στήριγμα από την ανάκαμψη του δολαρίου και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις στη Γερμανία.

Η Telecom Italia και η TIM επιχείρησαν να στηρίξουν την εξασθενημένη αγορά, με τις μετοχές τους να εκτινάσσονται στα υψηλότερα επίπεδα περίπου τριετίας μία ημέρα αφότου ο ιταλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε εξ ολοκλήρου το τμήμα κινητής τηλεφωνίας της ΤΙΜ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακή πτώση 0,2%, δεχόμενος στήριγμα και από τη βελτίωση του κλίματος στη Wall Street, ενώ αντίστοιχη πτώση παρουσίασε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές πήραν μία ανάσα από τη χθεσινή ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ, εξέλιξη που περιόρισε τις ανησυχίες ότι ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να καταστήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,54%, καθώς τα στοιχεία για το ιαπωνικό ΑΕΠ, αν και εξασθενημένα, ήταν καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα