Μικρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 10:08
UPD:10:09

Η ΑΝΟΔΟΣ της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 42 δολάρια το βαρέλι σε συνδυασμό με ορισμένα αποθαρρυντικά εταιρικά νέα οδηγούν σε πτώση τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.712,4 μονάδες (-0,2%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.768,2 μονάδες (-0,2%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.197,1 μονάδες (-0,1%).

Πιέσεις ασκούνται σε μετοχές εταιρειών υψλής τεχνολογίας μετά την είδηση ότι οι αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών Xilink και Altera αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την αύξηση των εσόδων τους στο τρέχον τρίμηνο. Προειδοποίηση για τις πωλήσεις τετάρτου τριμήνου είχε απευθύνει την Τρίτη και η Texas Instruments.

Μετά τα παραπάνω, η Banc of America Securities έσπευσε να υποβαθμίσει την επενδυτική της σύσταση για τις μετοχές επτά αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται του τομέα ημιαγωγών συμπεριλαμβανομένων και των Xilink και Altera.

Αντιθέτως, θετικά επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία η ανάκαμψη του δολαρίου που δίνει «ανάσα» στους ευρωπαίους εξαγωγείς, ενώ η άνοδος των τιμών πετρελαίου ενδέχεται να ευνοήσει τους τίτλους των πετρελαϊκών εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί στην πώληση μετοχών που κατέχει στην Air France – KLM http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/09/987549.htm , ενώ η Vivendi πρόκειται να προχωρήσει στην πώληση του 15% της Veolia http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/09/987556.htm .

Επίσης, η ελβετική ασφαλιστική εταιρεία Swiss Life ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση των δραστηριοτήτων της στη Βρετανία αντί 395 εκατ. δολ., καθώς αποσύρεται από τη βρετανική αγορά.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία στη Γερμανία για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα