Στο 3,1% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο από 3,2% τον Οκτώβριο

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 13:00
UPD:16:39

ΣΤΟ 3,1% υποχώρησε το Νοέμβριο ο πληθωρισμός από 3,2% τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα παρέμενε σταθερός στο 3,2%.

Ο εναρμονισμένος με τα πρότυπα της Ε.Ε. πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 3,2% από 3,3% τον Οκτώβριο.

Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του Νοεμβρίου 2004, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2003, προκύπτει αύξηση κατά 3,1%, έναντι αυξήσεως 3,3% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2003 προς το 2002.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 3,1% το Νοέμβριο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

- από τις αυξήσεις των δεικτών

α) Κατά 0,2 % της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω αύξησης των τιμών κυρίως σε: ψωμί, κρέατα, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, γλυκά.Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών σε φρούτα, λαχανικά, πατάτες.

β) Κατά 0,4% της ομάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός".

γ) Κατά 3,8% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση"

δ)Κατά 8,2% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των δημοτικών τελών και του πετρελαίου θέρμανσης.

ε) Κατά 1,9% της ομάδας "Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών σε: έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, λευκά είδη, και οικιακές υπηρεσίες.

στ) Κατά 4,9% της ομάδας "Υγεία".

ζ) Κατά 4,4% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών σε: αυτοκίνητα, αλλά και συντήρηση και επισκευή, και καύσιμα.

η) Κατά 2,7 % της ομάδας "Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω αύξησης των τιμών σε: άνθη, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, εισφορά ραδιοφώνου και τηλεόρασης, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφικά.

θ) Κατά 4,4 % της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω αύξησης των τιμών, στα δίδακτρα.

ι) Κατά 4,0% της ομάδας "Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια".

ια) Κατά 2,5% της ομάδας "¶λλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, σε κουρεία - κομμωτήρια, είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα ΙΧ.

- Από τη μείωση κατά 6,0% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω κάμψης των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 03 - Νοεμβρίου 04 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 02 - Νοεμβρίου 03 παρουσίασε αύξηση 2,9%, έναντι αυξήσεως 3,6% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Ο Γενικός Δείκτης το Νοέμβριο 2004 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο 2004 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αυξήσεως 0,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης εκτίμησε ότι το Δεκέμβριο θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα