E.E.: Βέτο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για εξαγορά στην Πορτογαλία

Η αρμόδια επίτροπος, Neelie Kroes, είπε «όχι» σε σχέδιο της ΕDP-Energias
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 13:11
UPD:13:33

ΕΜΠΟΔΙΟ, στο πενταετές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της βιομηχανίας ενεργείας της Πορτογαλίας, έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το πρώτο βέτο που άσκησε η Ε.Ε. μέσω της επικεφαλής της Επιτροπής, Neelie Kroes,η Ε.Ε., σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών.

H επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Neelie Kroes.

Η προτεινόμενη αγορά της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Πορτογαλίας από την EDP-Energias de Portugal SA και της Eni SpA, θα έδινε στην εταιρεία μεγάλο έλεγχο στην αγορά ενεργείας και φυσικού αερίου της χώρας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ισχυροποίηση των αρχικών θέσεων των σημερινών προμηθευτών ηλεκτρικής ενεργείας και φυσικού αερίου, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για τους Πορτογάλους καταναλωτές και για τους χρήστες της βιομηχανίας, με αποτέλεσμα την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Πορτογαλίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το σχέδιο της EDP, αποτελούσε μέρος στρατηγικής πρότασης της κυβέρνησης της χώρας, από τον πρωθυπουργό Jose Barroso, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της Επιτροπής. Το βέτο, που ασκήθηκε από την Neelie Kroes, επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ο οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 22 Νοεμβρίου, είναι το πρώτο που ασκήθηκε μετά τον Οκτώβριο του 2001 και το οποίο τότε είχε εμποδίσει δύο συγχωνεύσεις. Και οι δύο περιπτώσεις, έφτασαν στο ακροατήριο.

Η EDP, με έδρα τη Λισαβώνα και η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας της Πορτογαλίας, σχεδίαζε να αγοράσει το 51% της Gas de Portugal από την Galp Energia SGPS SA., ενώ η Eni, η υπ'αριθμόν τέσσερα μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ιταλίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, θα αγόραζε το υπόλοιπο ποσοστό.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, η οποία ελέγχει τα μεγαλύτερα μερίδια, τόσο στην Galp όσο και στην EDP, αποφάσισε πέρυσι να μπει η EDP στον κλάδο του φυσικού αερίου, προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ισπανικές εταιρείες, όπως την Endesa SA και την Iberdrola SA, καθώς Ισπανία και Πορτογαλία δημιουργούν μόνες τους την αγορά της ηλεκτρικής ενεργείας.

Η αρμόδια επίτροπος σε θέματα ανταγωνισμού τέλος, ανέφερε, ότι, η EDP και η Eni, απέτυχαν να προσκομίσουν τα στοιχεία εκείνα, τα οποία θα ήραν τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα