Τρόικα: Πρόοδος στα τραπεζικά προαπαιτούμενα

Επαφές των επικεφαλής των δανειστών με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία του πιστωτικού συστήματος
Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 07:00
UPD:07:21
FOSPHOTOS/ALEXANDROS KATSIS

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει λάβει από τις εμπορικές
τράπεζες ενημέρωση για το πλαίσιο των πρακτικών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Tην ικανοποίησή τους για την εξέλιξη των θεμάτων της τραπεζικής ατζέντας διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη συνάντηση που είχαν χθες με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Ελεγχος της BlackRock και stress tests, ιδιωτικοποίηση της Eurobank, πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους τραπεζικούς ομίλους και συνεταιριστικές τράπεζες συζητήθηκαν στη συνάντηση, στην οποία αποτιμήθηκε ως θετική η πρόοδος στα προαπαιτούμενα του τραπεζικού κλάδου, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έγινε από πλευράς των δανειστών στο γεγονός ότι «εγκαινιάστηκε» η επιστροφή κεφαλαίων στο Δημόσιο, αρχής γενομένης από τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ που εισπράττονται από τις τράπεζες που εξυγιάνθηκαν.

Κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο αποτελεί η εναρμόνιση όσον αφορά στα stress tests με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ειδικά όσον αφορά τον πήχη του 8% για το δείκτη core tier I.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν στο 9% μέχρι νεωτέρας, είναι εύλογο όμως να ζητείται η ίση μεταχείριση με τον ευρωπαϊκό κλάδο, ειδικά αφού ο έλεγχος που υφίστανται οι ελληνικές τράπεζες είναι κατά πολύ αυστηρότερος.

Ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικας για την πορεία της αξιολόγησης από την BlackRock, η οποία έως τις 30 Νοεμβρίου θα έχει παραδώσει τα στοιχεία για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και στη συνέχεια για το διεθνές χαρτοφυλάκιο των ομίλων.

Με βάση τα στοιχεία της αξιολόγησης και συνεκτιμώντας τα κεφαλαιακά οφέλη που μπορούν να προκύψουν, εσωτερικά, από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης, η κεντρική τράπεζα θα καταλήξει στις ενδεχόμενες ανάγκες σε κεφάλαια για τον κλάδο και θα τις ανακοινώσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Εάν γίνει δεκτή η εναρμόνιση στο 8%, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως τα βελτιωμένα μακροοικονομικά σενάρια που εφαρμόζει η BlackRock και η «απόσχιση» από το σύνολο των δανείων των περίπου 9 δισ. ευρώ που ανήκαν σε τράπεζες που εξυγιάνθηκαν, δημιουργούνται προσδοκίες για αποτελέσματα καλύτερα από εκείνα της προηγούμενης άσκησης.

EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικας για την πορεία της αξιολόγησης από την BlackRock, η οποία ώς τις 30 Νοεμβρίου θα έχει παραδώσει τα στοιχεία για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και στη συνέχεια  για το διεθνές χαρτοφυλάκιο των ομίλων.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, η ΤτΕ θα έχει λάβει εξάλλου από τις τράπεζες ενημέρωση για το πλαίσιο των πρακτικών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όμιλοι προχωρούν σε ίδρυση «υπερδιευθύνσεων» που θα αναλάβουν εσωτερικά το έργο αυτό, εκτιμώντας ότι η σύσταση, για παράδειγμα, ξεχωριστής bad bank χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια, χωρίς να είναι αποτελεσματικότερη.

Η τρόικα ενημερώθηκε για το κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης των συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες έχουν λάβει παράταση έως τα τέλη του μήνα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυξήσεις έξι συνεταιριστικών που οφείλουν να καλύψουν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, ενώ, σε δεύτερη φάση, θα κληθούν και οι υπόλοιπες να αυξήσουν τα κεφάλαια με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη και την ανάπτυξη των εργασιών τους.

Η Εurobank

Μέχρι το πέρας της επίσκεψης της τρόικας αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί τα θέματα που μένουν ανοικτά στον κλάδο, όπως το ζήτημα της Eurobank, το οποίο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του βασικού μετόχου, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των δανειστών.

Η τρόικα αναμένει προτάσεις από το ΤΧΣ και την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει η αναμόρφωση του πλαισίου ιδιωτικοποίησης.

Το «αγκάθι» είναι κατά βάση το τίμημα στο οποίο θα μπορεί να πωληθεί πακέτο μετοχών στην τράπεζα έως το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου, ενώ θα πρέπει επίσης να καθοριστεί το είδος του επενδυτή που μπορεί να γίνει αποδεκτό ως στρατηγικός επενδυτής.

Για να έχει επιτυχία η ιδιωτικοποίηση που επιδιώκεται, το τίμημα θα πρέπει να καθοριστεί με όρους αγοράς, άρα να είναι χαμηλότερο από τα κεφάλαια που τοποθέτησε το Ταμείο και θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι, αυτή τη στιγμή, οι ενδιαφερόμενοι είναι κατά βάση επενδυτικά κεφάλαια και όχι πιστωτικά ιδρύματα.

Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία που καλούνται να τηρήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, κάνοντας ορισμένους να μην αποκλείουν ακόμη και την κάλυψη σε αυτή τη φάση των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας που υπολογίζονται σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και σε επόμενη φάση, έπειτα από μια γενναία αναδιάρθρωση, την αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε καλύτερους όρους.

To θέμα που θέτουν προς συζήτηση εκπρόσωποι τραπεζών και αφορά πιθανή αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης, με έμφαση στα warrants, ώστε να επιταχυνθεί η επαναϊδιωτικοποίηση του κλάδου, δεν μπορεί παρά να εξεταστεί σε επόμενο χρόνο, αφού προέχει και είναι κρίσιμο για τις εξελίξεις το ζήτημα της Eurobank.

ΆΝΝΑ ΔΟΓΑ - ΆΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ
  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα