Στην αναβάθμιση της προοπτικής (outlook) της αξιολόγησης Ba3 της Πορτογαλίας από αρνητικό σε σταθερό προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Στην αιτιολογική του έκθεση αναφέρει ότι η αναβάθμιση οφείλεται στην τάση βελτίωσης της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, καθώς και στη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία, όπως αυτή εκφράστηκε με τον προϋπολογισμό του 2014.
«Εκτιμάται ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αρχίσει να μειώνεται, αν και με αργό ρυθμό, από το 2014 και έπειτα» αναφέρει ο Οίκος.
Ακόμη ένας λόγος για την αναβάθμιση, σύμφωνα με τον Moody’s, είναι η αργή μεν βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τον Moody’s βάσει των πρόσφατων δημοσιευθέντων στοιχείων σταθεροποίηση της οικονομίας, με τις εξαγωγές να συνεχίζουν να αυξάνονται και την ανεργία να αρχίζει μειώνεται από τα πολύ υψηλά επίπεδα.
Όπως τονίζει ο Moody’s οι ευρύτατες αλλαγές στις οποίες πραγματοποιούνται από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος της δανεικής συμφωνίας που έχει συνάψει με την τρόικα, θα στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας μεσοπρόθεσμα.
Τέλος, ο Οίκος αναφέρει ότι ακόμη ένας λόγος για την αναβάθμιση ήταν ο μειωμένος κίνδυνος για την αναδιάρθρωση του χρέους λόγω της βελτίωσης της ρευστότητας της Πορτογαλίας και της πιθανής πρόσβασης σε επίσημη βοήθεια, δηλαδή τον ΕSM, μετά και την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Ιούνιο του 2014.
Και δόση από το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενέκρινε την εκταμίευση 1,9 δισεκ. ευρώ για την Πορτογαλία στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της χώρας.
Το «πράσινο φως» δόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπεί τα 188 κράτη-μέλη του, και με την απόφαση αυτή ανήλθε στα 24,3 δισεκ. ευρώ το ύψος των δανείων τα οποία έχει χορηγήσει ο χρηματοοικονομικός θεσμός αυτός της Ουάσινγκτον στη χώρα από τον Μάιο του 2011, όταν συνήφθη η δανειακή σύμβαση.
Η Πορτογαλία, ουσιαστικά στερούμενη πλέον την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού, συμφώνησε το 2011 να λάβει πιστώσεις συνολικού ύψους 78 δισεκ. ευρώ με αντάλλαγμα ένα σχέδιο δραστικής λιτότητας, το οποίο είναι μισητό από την πλειονότητα των πολιτών.