Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους «φορολογικούς παραδείσους» δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας με αφορμή τη δημοσίευση της λίστας τους διεθνούς Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης με τις 82 χώρες που χαρακτηρίζονται ως «φορολογικοί παράδεισοι».
Η κ. Σούρλας τόνισε, απαντώντας σε όσους μέμφονται την Ελλάδα για εκτεταμένη διαφθορά και παραοικονομία, ότι σε αντίθεση με τη χώρα μας δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, είναι στη λίστα του Δικτύου και ορισμένες από αυτές συχνά εμφανίζονται ως κατήγοροι της Ελλάδας».
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, σημειώνει ο κ. Σούρλας, «είναι η επισήμανση του Διεθνούς Δικτύου, ότι η Ελλάδα "γονάτισε" οικονομικά από την φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιρειών που έχουν την έδρα τους στους "φορολογικούς παραδείσους" και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος «της αποφυγής φορολόγησης που επιτυγχάνεται με τριγωνικές συναλλαγές, μέσω offshore εταιρειών, δίνει τον αγώνα της η γενική γραμματεία Διαφάνειας», τονίζει ο κ. Σούρλας και προσθέτει: «Ας σταματήσουν πλέον να παριστάνουν τους κατήγορους χώρες, στην επικράτεια των οποίων δρουν κέντρα διαφθοράς που "ξεπλένουν" χρήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Διεθνές Δίκτυο, και τα οποία προέρχονται ακόμη και από το οργανωμένο έγκλημα».
Σημειώνεται ότι το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης τοποθετεί τη Γερμανία στην 8η θέση γεγονός που την καθιστά έναν από τους κορυφαίους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.
Σύμφωνα με την έκθεση στη Γερμανία ξεπλένονται» ετησίως μεταξύ 29 και 57 δισ. Ευρώ , χρήματα τα οποία προέρχονται κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα αλλά και από διεφθαρμένους πολιτικούς από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Επίσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο πρωτοστατούν στη φοροδιαφυγή. Ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 41η θέση.