Κίνα: Στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών ο πληθωρισμός

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2004 07:23

ΤΟΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ πληθωρισμό, σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών εμφάνισε η Κίνα, καθώς η βελτίωση της συγκομιδής, αύξησε τις προμήθειες τροφίμων, μειώνοντας τις πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,8%, το Νοέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή τους κατά 4,3% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Πεκίνο. Οκτώ οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημείωναν αύξηση 4%.

Η μείωση του πληθωρισμού από το 5,3% τον Αύγουστο, περιόρισε τις ανησυχίες, για ξαφνική ύφεση της οικονομίας, της τρίτης μεγαλύτερης εισαγωγού και της μεγαλύτερης καταναλώτριας χάλυβα, χαλκού και τσιμέντου. Η χαμηλότερη αύξηση των τιμών παραγωγής, που ανακοινώθηκε επίσης σήμερα από την κυβέρνηση, καθιστούν μια αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, λιγότερο πιθανή, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

«Μετά από αυτά τα στοιχεία, δεν προβλέπεται δραστική αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε ο Jun Ma, οικονομικός αναλυτής της Deutsche Bank, στο Χονγκ Κονγκ.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Wen Jiabao νωρίτερα φέτος, έθεσε περιορισμούς στα δάνεια, προκειμένου να μειώσει την αύξηση των μεταφορών, των αποθεμάτων και των πρώτων υλών. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αύξησε τα επιτόκια δανεισμού, διάρκειας ενός έτους, κατά 0,27%, στο 5,58% τον Οκτώβριο, προχωρώντας για πρώτη φορά σε αύξηση, σε χρονικό διάστημα εννέα ετών.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 8,1% το Νοέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με βάση τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Η αύξηση, ακολουθεί αντίστοιχη αύξηση σε ποσοστό 8,4% τον Οκτώβριο, η οποία κινήθηκε ανοδικά μετά την άνοδο του κόστους του αργού πετρελαίου, του ατσαλιού και άλλων μετάλλων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα