Κ. Μίχαλος: Έκκληση για υπευθυνότητα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 14:50
UPD:14:53
FOSPHOTOS/ANGELIKI PANAGIOTOU

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, η ιστορία με το μνημόνιο θα τελειώσει αργά ή γρήγορα, με την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές (φωτ. αρχείου).

Οι κινήσεις, οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις των επόμενων μηνών θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας, οπότε θα πρέπει να γίνουν σε περιβάλλον σταθερότητας, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της ΚΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων), Κ. Μίχαλος, σε διάλεξή του στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

«Η ακατάσχετη εκλογολογία και τα σενάρια υπονομεύουν την προσπάθεια ανάκαμψης. Είναι ανάγκη τόσο τα κόμματα της κυβέρνησης, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης, να επιδείξουν την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα και τη σύνεση που απαιτούν οι περιστάσεις» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, η ιστορία με το μνημόνιο θα τελειώσει αργά ή γρήγορα, με την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

«Και τότε, θέλουμε δεν θέλουμε, η ευθύνη θα περάσει στα χέρια μας. Ακόμη κι αν διατηρηθεί μια μορφή επιτήρησης, στο πλαίσιο της ευρωζώνης, το άλλοθι της τρόικας θα πάψει να υπάρχει», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν θα μπορεί να επιβάλει πολιτικές, φορτώνοντας το κόστος τους στους δανειστές και παρουσιάζοντάς τις ως προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης.

«Αλλά και κανείς δεν θα μπορεί, ταυτόχρονα, να κερδίζει πολιτικό έδαφος ασκώντας απλώς επαναστατική γυμναστική εναντίον του μνημονίου και της τρόικας» είπε ο κ. Μίχαλος.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι αν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι η απαλλαγή από το μνημόνιο «θα μας λύσει τα χέρια», ίσως πρέπει να το σκεφτούν καλύτερα, καθώς στη θέση της τρόικας θα είναι πλέον οι αγορές, οι οποίες δανείζουν με πολύ αυστηρότερα κριτήρια σε σχέση με το παρελθόν.

«Με άλλα λόγια, θα περάσουμε σε ένα διαφορετικό καθεστώς παρακολούθησης, η οποία θα είναι μάλλον στενότερη και σε ένα διαφορετικό καθεστώς αξιολόγησης, το οποίο θα είναι μάλλον αυστηρότερο. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε αποφασίσει εγκαίρως πού θέλουμε να πάμε και κυρίως να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτής της πορείας» ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα