«Βρόχος» - δάνεια ύψους 33,6 δισ. ευρώ για 15.769 εταιρείες

Βαρύς ο λογαριασμός του «επιχειρείν» προς τις τράπεζες, όταν η αγορά εμφανίζει περιορισμένη ρευστότητα, πτωτικό τζίρο 3,4%, μειωμένα ίδια κε
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 08:00
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Ως βαριά απειλή πάνω από τις ελληνικές επιχειρήσεις «αιωρούνται» τα βραχυπρόθεσμα δάνεια, τα οποία είναι απαιτητά μέσα στο τρέχον έτος, ανερχόμενα στο διαβρωτικό για τα θεμέλια των εταιρειών ποσό των 33,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, που προκύπτει από έρευνα την οποία πραγματοποίησε η «Ν», βάσει των στοιχείων της ICAP και αποτελεί παράλληλα μια υπερευαίσθητη νάρκη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφορά κεφάλαια που θα πρέπει να «επιστραφούν» στις τράπεζες φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για 15.769 επιχειρήσεις, ο κλάδος της βιομηχανίας θα έπρεπε μέσα στο 2013 να έχει επιστρέψει στις τράπεζες 11,6 δισ., οι υπηρεσίες 10 δισ., το εμπόριο περίπου 8,2 δισ., οι κατασκευές 2,1 δισ. και ο τουρισμός 1,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως τα χρέη αυτά καλύπτονται μόλις κατά τα 3/4 από τα μεικτά αποτελέσματα, όμως αντίθετα μπορεί να παρασχεθεί μια σχετική κάλυψη από το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων, «υποθηκεύοντας» το 35% αυτών.

Περισσότερα στη «Ναυτεμπορική».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα