Ξαναχτύπησε ο φόβος του πετρελαίου

Στα 44 δολάρια το βαρέλι στη Ν. Υόρκη
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:19

Ο ΦΟΒΟΣ του πετρελαίου «ξαναχτύπησε» την αγορά, καθώς οι τιμές συνέχισαν χθες την ανοδική πορεία τους φθάνοντας τα 44 δολάρια το βαρέλι στη Ν.Υόρκη. Ετσι, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτινάχθηκαν ενδοσυνεδριακά στα υψηλότερα επίπεδα περίπου δυόμισι ετών, ενέδωσαν αργότερα στις πιέσεις των υψηλών τιμών πετρελαίου, ενώ η Wall Street παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η άνοδος του πετρελαίου επισκίασε όλα τα θετικά σημεία της Wall Street, όπως η ανακοίνωση της συγχώνευσης της Nextel Communications με τη Sprint και τα τριμηνιαία κέρδη της τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers Holdings.

Ακόμη ένας παράγοντας που επηρέασε την αμερικανική αγορά είναι η αυριανή «τετραπλή» λήξη συμβολαίων, στο πλαίσιο της οποίας παράγωγα και οψιόν που ακολουθούν την πορεία χρηματιστηριακών δεικτών καθώς και μεμονωμένα παράγωγα και οψιόν λήγουν όλα την ίδια ημέρα. Το γεγονός αυτό τείνει να δημιουργεί αυξημένη αστάθεια τις ημέρες που προηγούνται.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 15,00 μονάδες, ποσοστό 0,14%, φθάνοντας στις 10.691,45 μονάδες. Με άνοδο 2,71 μονάδων, ποσοστό 0,13%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.162,55 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά κοντά σε υψηλά δυόμισι ετών, εν συνεχεία όμως περιόρισαν τα κέρδη τους, αφού τα κέρδη βρετανικών τραπεζών αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των τιμών πετρελαίου και την πτώση του δολαρίου.

Η μετοχή της Alliance & Leicester ενισχύθηκε χθες 1,7%, αφότου επιβεβαίωσε ότι η κερδοφορία της είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,1%, στις 1.037,8 μονάδες, αφού όμως ενωρίτερα διαμορφώθηκε στις 1.042,4 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2002. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 0,4%. Οι μετοχές έχουν καταγράψει τετράμηνη άνοδο, η οποία ενισχύσει τα κέρδη του Eurofirst 300 περισσότερο από 10%, ενώ ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν περισσότερα κέρδη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,37%, κλείνοντας με κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, μετά το ανακοινωθέν της Φέντεραλ Ρεζέρβ ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα