Μικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 12:46
UPD:12:57
REUTERS/STRINGER/GERMANY

Ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 0,20%.

Με μικτές τάσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αυτή την ώρα, μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ευρωζώνη, με τους επενδυτές να προσπαθούν παράλληλα, να «αποκωδικοποιήσουν» την χθεσινή απόφαση της Fed.

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί οριακά 0,01%, μετά από την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων για την Ευρωζώνη και μετά από τον λίγοτερο ήπιο από τον αναμενόμενο, «τόνο» που χρησιμοποίησε χθες η Fed στην ανακοίνωση της απόφασης της νομισματικής της πολιτικής, όπου διατηρήσε το πρόγραμμα αγορών assets και τα επιτόκια, αμετάβλητα.

Ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,46%, ο DAX σημειώνει πτώση 0,20%, ενώ ο CAC 40 κινείται 0,12% υψηλότερα, ο ΙΒΕΧ 35 σημειώνει κέρδη 0,60% και ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,58%.

H Fed, στην χθεσινή της δήλωση αφαίρεσε αρκετά στοιχεία σε σχέση με την αντίστοιχη ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων που υπογράμμιζαν την ανησυχία της για την σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών, που ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης. Επίσης, αφαίρεσε τα σχόλια σχετικά με τα υψηλότερα επιτόκια στην στεγαστική αγορά και δεν ήταν τόσο αρνητική για την οικονομία όσο ανέμεναν οι επενδυτές.

Όπως τονίσε, τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα, δείχνουν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί, ενώ η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Όπως σημειώνει ο Μάρσαλ Γκλίτες, στρατηγικός αναλυτής της Iron FX, η Fed είναι σε στάση αναμονής και η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι πολύ πιθανό πλεόν να ξεκινήσει ακόμα και τον Δεκέμβριο.

Στην Ευρώπη, ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στο CNBC ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύντομα θα χορηγήσει άλλη μια ένεση ρευστότητας στις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προσφέροντάς τους κι άλλα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια,

Σε ότι αφορά τη ρευστότητα, η μεγάλη πρόκληση έχει να κάνει με το γεγονός ότι προσφέρεται μόνο μέσω των LTRO, όπως τόνισε, και πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να αποφευχθεί, με το τέλος του πρόγράμματος των LTRO,  είναι το χρηματοδοτικό αδιέξοδο και να μη προκύψουν ξαφνικές παρενέργειες.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η Eurostat ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για αιφνιδιαστική πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, στο 0,7% και παράλληλα ανκοίνωσε πως η ανεργία το Σεπτέμβριο διατηρήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 12,2%.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της BNP Paribas σημειώνουν άνοδο 2,75% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας γ ‘ τριμήνου που ήταν πολύ ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Οι μετοχές της Alcatel-Lucent  σημειώνουν ράλι της τάξης του 17,67% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου όπου σημείωσε αύξηση 7% στα έσοδα και σημαντικό περιορισμό των ζημιών.

Οι μετοχές της βρετανικής ΒΤ σημειώνουν άνοδο 1,65% μετά την ανακοίνωση για πτώση της κερδοφορία ς γ’ τριμήνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα