Μία ιδιαίτερα πολωμένη ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, η οποία θα προσφέρει θέσεις απασχόλησης είτε για εξαιρετικά υψηλά είτε αντίθετα για πολύ χαμηλά προσόντα, προβλέπει για τα επόμενα χρόνια η ανάλυση που επικράτησε σε debate του Economist για τις δεξιότητες της νέας γενιάς.
Ο κ. Steve Bainbridge, αναλύτης στο Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, ήταν ο νικητής σε debate του Economist στην Αθήνα, το οποίο έθετε το ερώτημα αν η νέα γενιά είναι επαρκώς προετοιμασμένη για τις αυριανές προκλήσεις.
Ο ίδιος υποστήριξε «ναι», τονίζοντας ότι η σημερινή γενιά είναι καλύτερα καταρτισμένη από κάθε προηγούμενη. «Μόνο για ένα πράγμα δεν είναι προετοιμασμένη σήμερα η νέα γενιά: για την ανεργία», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως το ζήτημα είναι να δοθούν ευκαιρίες ώστε να αξιοποιηθεί το διαθέσιμο υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.
«Όταν ο Neil Armstrong ήταν στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, γνώριζε κανείς ότι στη συνέχεια θα πήγαινε στο φεγγάρι; Φυσικά και όχι. Τον είχαν προετοιμάσει κατάλληλα για να το κάνει; Ασφαλώς και ναι.»
NAFTEMPORIKI.GR
Ο κ. Steve Bainbridge, αναλύτης στο Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, ήταν ο νικητής του debate.
Ο κ. Bainbridge μίλησε για την ανάγκη τόνωσης της αυτοπεποίθησης της νέας γενιάς, επικαλούμενος σε αυτό το πλαίσιο την πρόβλεψη του Cedefop για τη δημιουργία 10 εκατ. νέων θέσεων εργασίας έως το 2025.
Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος στάθηκε σε παράγοντες των τελευταίων ετών όπως η μεταφορά της καινοτομίας και της παραγωγής από τη Δύση στην Ανατολή. Μίλησε δε για μία παγκόσμια οικονομία η οποία «χρήζει επιδιόρθωσης» και επισήμανε προβλήματα όπως οι αυξανόμενες ανισότητες, η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού ο οποίος θα αγγίξει τα 10 δις έως το 2060, αντιμέτωπος με περιορισμένους φυσικούς πόρους και πολιτικές εντάσεις.
Από την άλλη πλευρά, ο αναπλ. καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του London Business School Μιχάλης Ιακωβίδης, ο οποίος έχασε μόλις για 2,16% την πλειοψηφία των ψήφων του κοινού, έκανε λόγο για λαθεμένο προσανατολισμό τόσο του εκπαιδευτικού συστήματος όσο και ευρύτερα της κοινωνίας στην Ευρώπη σε σχέση με τα εφόδια των νέων.
Σε αυτό το πλαίσιο, στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του πανεπιστημίου, το οποίο κατά τη γνώμη του απευθύνεται ουσιαστικά στο 1% του πληθυσμού, λειτουργώντας με βάση χαρακτηριστικά άλλων εποχών.
«Δημιουργούμε ακόμη κοινωνιολόγους, οικονομολόγους και ψυχολόγους. Ζητάμε ακόμη από τους νέους να αποστηθίζουν. Σήμερα όμως την πληροφορία την αντλεί κανείς εύκολα με μία αναζήτηση στο google».
NAFTEMPORIKI.GR
Σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη, οι νέοι χρειάζονται σήμερα προσαρμοστικότητα, επαναθεώρηση των αξιών και συνδυαστική γνώση. «Οι σταθερές δεξιότητες, οι σταθερές εταιρείες και οι σταθερές καριέρες αποτελούν παρελθόν», σημείωσε, και πρότεινε την εισαγωγή κοινωνικών εγχειρημάτων στην εκπαίδευση, τα οποία -όπως είπε- θα δεσμεύουν τους νέους σε πράγματα που μπορούν να αποβούν χρήσιμα για την κοινωνία.
Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη στοχευμένων προγραμμάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα τα οποία θα δίνουν έμφαση σε εκείνους που μπορούν αλλά δεν γνωρίζουν τι να κάνουν.
Info
-
Στην Ευρώπη η ανεργία των νέων ανέρχεται σε 23,2%. Στην Ελλάδα αγγίζει το 61,5%.
-
To 2025 oι εργαζόμενοι με υψηλά προσόντα θα ανέρχονται σε 39% από 23% το 2000.
-
Έρευνες διαπιστώνουν μεγάλο έλλειμμα των εργαζομένων σε τομείς όπως η «προσωπική ευθύνη στην εργασία», το «προσωπικό κίνητρο», η «ισχυρή ηθική της εργασίας», η «συνέπεια», η «διαχείριση του χρόνου» και η «προσαρμοστικότητα».
BΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ - [email protected]