Yukos: Προσωρινή αναστολή πώλησης τμήματός της

Αμερικανικό δικαστήριο, εμποδίζει τη συμμετοχή των τραπεζών στον πλειστηριασμό
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2004 08:36

ΕΠΕΙΣΘΗ το δικαστήριο των ΗΠΑ, να εμποδίσει προσωρινά τις τράπεζες από τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία, του μεγαλυτέρου τμήματος παραγωγής, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ρωσίας, OAO Yukos Oil Co., μετά από αίτημα της εταιρείας, ανακόπτοντας τις προσπάθειες της Ρωσίας να εισπράξει 22 δισ. δολ. από φόρους.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου πτωχεύσεων στο Χιούστον, Letitia Clark, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής των τραπεζών στην πώληση για 10 ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank AG και της JPMorgan Chase & Co. Η απόφαση της Clark δεν ταυτίζεται με αυτήν της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει τον πλειστηριασμό του μεγαλυτέρου τμήματος παραγωγής της Yukos.

Η εταιρεία, κατέθεσε αίτηση αυτήν την εβδομάδα για την υπαγωγή της στο άρθρο 11 περί πτωχεύσεων στις ΗΠΑ, ζητώντας προστασία από το δικαστήριο με το να εμποδίσει την πώληση του τμήματός της OAO Yuganskneftegaz, το οποίο αντλεί το 60% του συνολικού πετρελαίου που παράγει.

Ο εκπρόσωπος της Yukos, Mike Lake, είπε, ότι ενώ οι νόμοι θα επιτρέπουν στη Ρωσία να προχωρήσει σε πλειστηριασμό στις 19 Δεκεμβρίου, οι τράπεζες και τα άλλα απαιτούμενα μέρη δεν θα μπορούν.

«Εάν οι τράπεζες συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν θα υπάρχει καμμία απολύτως χρηματοδότηση», είπε ο Lake σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Αυτό, είναι το πρώτο βήμα».

Ο πλειστηριασμός έχει στόχο την άντληση κεφαλαίων για την κάλυψη χρεών από φόρους ύψους 22 δισ. δολ., μετά από ένα ολόκληρο έτος απαιτήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας, κατά 30 δισ. δολάρια.

Η Yukos ζήτησε την κατεπείγουσα ακρόαση του δικαστηρίου στο Χιούστον, για ασφαλιστικά μέτρα εν όψει του πλειστηριασμού, καθώς ο νόμος περί πτωχεύσεων στις ΗΠΑ ισχύει διεθνώς για την ιδιοκτησία των οφειλετών. Στη Ρωσία, εάν η αίτηση για πτώχευση απορριφθεί από το δικαστήριο, οι επικεφαλής της εταιρείας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές για εικονική πτώχευση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα