Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2003 το αργό

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2004 09:05

ΠΡΟΣ ΤΗ μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο οδεύουν οι τιμές του πετρελαίου από τον Μάρτιο του 2003, καθώς εικάζεται, ότι ο πιο ψυχρός χειμώνας ενδέχεται να αυξήσει τη ζήτηση στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, όπου καταναλώνεται το 80% του συνολικού πετρελαίου θέρμανσης της χώρας.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 9,2%, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε ότι οι προμήθειες πετρελαίου θέρμανσης, μειώθηκαν απροσδόκητα την εβδομάδα που πέρασε. Ο πολικός καιρός στον Καναδά, ενδέχεται να παρατείνει το αιφνιδιαστικό κύμα ψύχους στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Chriss Menis, ιδιοκτήτη της εταιρείας εμπορίας πετρελαίου, New Wave Energy, στο Απτος της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

«Ολοι παρακολουθούν τις καιρικές συνθήκες με μεγάλη προσοχή», επεσήμανε ο Mennis, συμπληρώνοντας: «Αυτή την στιγμή οι θερμοκρασίες είναι από πέντε έως 10 βαθμούς χαμηλότερα από το φυσιολογικό. Εάν διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, ενδέχεται να δούμε σταδιακή αύξηση των τιμών του πετρελαίου».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, αυξήθηκε κατά 32 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 44,50 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

Στις 10:47' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 44,38 δολ. το βαρέλι. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη άνοδος που σημείωσε μέσα σε μία εβδομάδα, από την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαρτίου του 2003, σημειώνοντας τότε αύξηση, σε ποσοστό 12,1%.

Χθες, οι τιμές του αργού για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, υποχώρησαν κατά ένα σεντ, στα 44,18 δολ. το βαρέλι, μετά την διαπραγμάτευσή τους στα 44,55 δολ. (το υψηλότερο) και στα 43 δολ. (το χαμηλότερο), το βαρέλι. Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά 20% από τα επίπεδα ρεκόρ που αναρριχήθηκε στις 25 Οκτωβρίου και στα 55,67 δολ. το βαρέλι. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 33% υψηλότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα