Στο δρόμο για τη Βουλή το ασφαλιστικό ν/σ

Έμφαση σε ελέγχους με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 16:29
UPD:16:45
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή στοχεύει στην εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

Την ενίσχυση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή στοχεύοντας στην εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την ενιαία δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από την 1η Δεκεμβρίου 2013, αλλά και την επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Σύστημα «Εργάνη». 

Θα προβλέπεται επίσης η ενίσχυση του ελέγχου και των διασταυρώσεων μεταξύ δηλωθεισών - μέσω της Α.Π.Δ. - και πραγματικά καταβληθεισών εισφορών, καθώς και η άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις.

Με άλλες διατάξεις θα καθιερώνονται ακόμη:

  • Η επέκταση της εφαρμογής του εργοσήμου και σε άλλες κατηγορίες περιστασιακά εργαζομένων.
  • Η δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης για τους αγρότες.
  • Η επιπλέον αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης στο 95% του ποσού της σύνταξης, που προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα του ασφαλισμένου.
  • Η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Η ρύθμιση προβλέπει την επιμήκυνση έως 10 έτη για αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες χωρίς απώλεια της επιδότησης επιτοκίου από το Δημόσιο.

Γ. Βρούτσης: Προϋπόθεση η νομιμότητα για να μη θιγούν οι συντάξεις

Σε δηλώσεις του μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους διοικητές των Ταμείων εν όψει της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής «μάχη εθνικής σημασίας», θέτοντας την τήρηση της νομιμότητας ως προϋπόθεση για να μη ληφθούν στο μέλλον «επώδυνες αποφάσεις για τις συντάξεις».

Υπογράμμισε ακόμη ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ένας κύκλος "νοικοκυρέματος" στην οργάνωση του ασφαλιστικού» και τόνισε ότι με τις διατάξεις του, «εξοπλίζονται τα ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος, και διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη».

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί με την υλοποίηση των προγραμμάτων «Ήλιος»,«Εργάνη» «'Ατλαντας» και κάλεσε «τις διοικήσεις και τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, τους εργαζόμενους και, κυρίως, τους ίδιους τους εργοδότες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί».

«Δεν μπορεί ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να μένει αιχμάλωτο όσων επιχειρήσεων και εργοδοτών με το πρόσχημα της κρίσης δεν αποδίδουν τις εισφορές των εργαζομένων. Δεν νοείται τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις με ‘το ζύγι και το μάτι’, να μην ελέγχουν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί ή να μην αναζητούν τα ‘χαμένα' τους έσοδα», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα ανατραπούν με πάταγο 

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας προσωπικά εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ διά του αρμόδιου τομεάρχη του Δημήτρη Στρατούλη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στον κ. Βρούτση, «γιατί, για άλλη μία φορά, αποδείχτηκε ο προθυμότερος μαθητής της τρόικας αποδεχόμενος την κάλυψη και πάλι ολόκληρου του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2014 από τον ήδη λεηλατημένο κουμπαρά των ασφαλισμένων».

«Ο Υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση προκαλούν υπέρμετρα τον λαό ισχυριζόμενοι ότι θεωρούν μάχη εθνικής σημασίας την προσπάθεια αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, όταν είναι γνωστό ότι τα μείωσαν και εξακολουθούν να τα μειώνουν δραματικά με τις μνημονιακές πολιτικές τους σφαγιασμού των μισθών, εκτίναξης της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής και καταλήστευσης των αποθεματικών τους μέσω του κουρέματος των ομολόγων του δημοσίου, τα οποία κατείχαν» σημείωσε ο κ. Στρατούλης και πρόσθεσε: 

«Ένα είναι σίγουρο, ότι η κυβέρνηση, εάν τολμήσει να εφαρμόσει τις συμφωνίες της με τους τοκογλύφους δανειστές της χώρας για να αρπάξει για λογαριασμό τους έστω και ένα επιπλέον ψίχουλο από το ψωμί των συνταξιούχων, θα ανατραπεί με πάταγο λόγω των παλλαϊκών αντιστάσεων που θα πυροδοτήσει».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα