Μονόδρομος η καινοτομία στο «επιχειρείν»

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 07:00

Η καινοτομία συνιστά για την Ελλάδα το μόνο δρόμο για την ανάταξη της οικονομίας και τη σταδιακή έξοδο από την κρίση. Ως κύριο «συστατικό» θα πρέπει να διαπερνά όλους τους ιστούς της δημόσιας ζωής: επιχειρηματικότητα, διοίκηση, εκπαίδευση, ακόμη και το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Η καινοτομία ως ανάγκη και ως μονόδρομος, δεν αφορά μόνο καθαυτές τις επιχειρήσεις, αλλά και κάθε τομέα που επιδρά στην αγορά. Η δημόσια διοίκηση, πρώτα απ’ όλα, έχει άμεσα ανάγκη ενός εξορθολογισμού όχι μόνο όσον αφορά τον «πληθυσμό» της, αλλά κυρίως την παραγωγικότητα και αποδοτικότητά της, μέσω καινοτόμων προωθητικών αλλαγών που θα νικήσουν τη στασιμότητα και την αντιπαραγωγική συμπεριφορά της. Επίσης, ιδιωτικοί και δημόσιοι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν στη στήριξη καινοτόμων ιδεών, καθώς η χώρα σε αυτόν τον τομέα διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό χρημάτων σε έρευνα κι ανάπτυξη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης (0,5% του ΑΕΠ). Επίσης κι οι ιδιωτικές επενδύσεις αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ, ενώ, π.χ., στη Σουηδία οι ιδιωτικές επενδύσεις σε Ε&Α ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ.

Ο κ. Ευθύμιος Γκαϊτατζής είναι αντιπρόεδρος, Business Development Greece & Cyprus της Aztec Money.

Στη μεταβατική φάση που βρίσκεται η Ελλάδα και με την κρατική μηχανή να είναι σε δικό της ρυθμό, το αύριο δεν μπορεί να περιμένει.
Η διάθεση πολλών πολιτών για αποκόλληση από το τέλμα που συνεπάγεται η ανεργία και η καθίζηση των εισοδημάτων, θα μπορούσε να αποτελέσει το κρίσιμο καύσιμο για μια δυναμική επανεκκίνηση στην επιχειρηματικότητα με νέες ιδέες, που θα διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους και τις μεγάλες πιθανότητες να σταθούν αποτελεσματικά στο διεθνή ανταγωνισμό. Κι αυτό την ώρα που η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα της επόμενης προγραμματικής περιόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) με πολλές από τις χρηματοδοτήσεις σε όλα τα τομεακά προγράμματα να κατευθύνονται σε δράσεις με ισχυρές προοπτικές καινοτομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ (2011), για κάθε 1% στο ρυθμό μεταβολής των δαπανών ΕΤΑ (Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης) των επιχειρήσεων (περίπου 4 εκατ. ευρώ) των δυο προηγούμενων ετών, το ΑΕΠ μεταβάλλεται κατά 0,07% (περίπου 140 εκατ. ευρώ), γεγονός που αποδεικνύει την πολύ μεγάλη σημασία των δαπανών ΕΤΑΚ (Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας) των επιχειρήσεων στην οικονομία της χώρας.

Με αυτά κατά νου, ήδη, δυναμικοί επιχειρηματίες προχωρούν επενδύοντας σε νέους τομείς, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την Ελλάδα. Αυτοί δείχνουν το δρόμο, χωρίς να περιμένουν το πότε θα διαμορφωθεί το «χρόνιο εκκρεμές» του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Στην πραγματική οικονομία, στον πρωτογενή τομέα, σε μορφές υπηρεσιών, στη ναυτιλία, στη μεταποίηση, στα logistics αναπτύσσονται πυρήνες που αποτελούν ένα νέο δυναμικό «περιουσιακό» στοιχείο της χώρας. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνολικού αναπτυξιακού οδικού χάρτη, που θα μπορέσει να βοηθήσει πολλούς στον επιχειρηματικό τους αναπροσανατολισμό. Αλλά σίγουρα το «επιχειρείν» και κυρίως η σωτηρία της χώρας απαιτεί άμεσες δράσεις πριν ο παραγωγικός ιστός της χώρας πληγεί ανεπανόρθωτα.

Εργαλεία για την προώθηση της υλοποίησης νέων ιδεών μπορούν να αποτελέσουν τη σύνδεση της παραγωγής με την έρευνα και την ανώτατη εκπαίδευση, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων, αλλά και το ταμπεραμέντο που διαθέτουμε ως λαός.


Ηδη, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, μετά το σοκ της ανακεφαλαιοποίησης και της σύνδεσής του με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), βρίσκεται σε μια φάση αναδιάταξης με μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, η πιστωτική ασφυξία παγώνει τη ρευστότητα και στην ουσία αναστέλλει την επιχειρηματικότητα. Με δεδομένη δε και τη χρηματιστηριακή καχεξία που εμποδίζει την άντληση κεφαλαίων, αλλά και το country risk, που επιδεινώνει τα κόστη χρηματοδότησης, η ανάγκη καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων καθίσταται αναγκαία και επείγουσα.

Μπορεί να φαντάζει δύσκολο εκ πρώτης όψεως, αλλά δεν είναι. Ούτως ή άλλως αποτελεί βραχυπρόθεσμα μονόδρομο η αναζήτηση κεφαλαίων από το εξωτερικό, είτε από venture capital, είτε από προγράμματα εγγυήσεων ξένων κρατών είτε από θεσμούς. Με αυτά τα συμφραζόμενα και η Aztec Money, δημιούργησε μια διεθνώς πρωτοπόρα πλατφόρμα άντλησης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις μέσω δημοπρασιών ανεξόφλητων τιμολογίων, όπου οι επιχειρηματίες μπορούν γρήγορα και οικονομικά να αντλήσουν ρευστότητα, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Την ώρα, συνεπώς, που γίνεται κοινή συνείδηση ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να βασίζεται πλέον σε ένα κρατικοδίαιτο παρασιτικό ψευτοπαραγωγικό μοντέλο, η ιδιωτική επιχειρηματικότητα είναι η μόνη λεωφόρος που οδηγεί στην ανάπτυξη.

Μοναδική προϋπόθεση για την άνθηση μιας νέας βιώσιμης επιχειρηματικής τάξης στην Ελλάδα είναι η καινοτομία σε κάθε επίπεδο, από τη διοίκηση, τη λειτουργία, τη χρηματοδότηση. Μόνο μέσα από αυτή θα υπερκαλυφθούν χρόνιες εγγενείς αδυναμίες της χώρας και θα μπορέσει η νέα ελληνική επιχείρηση να αντέξει τον διεθνή ανταγωνισμό και να διακριθεί σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Οι νέοι Ελληνες επιχειρηματίες πρέπει να ενσωματώσουν στην επιχειρηματική τους κουλτούρα την έννοια των αλλαγών, της εξέλιξης και της εξαγωγικής προοπτικής, ως κύριο συστατικό του νέου μοντέλου, δημιουργώντας μόνοι τους τα όπλα που θα εξουδετερώσουν το ελληνικό πρόβλημα: τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τη διαφθορά και τις χρόνιες αδράνειες.

Οι νέοι Ελληνες επιχειρηματίες πρέπει να ενσωματώσουν στην επιχειρηματική τους κουλτούρα την έννοια των αλλαγών, της εξέλιξης και της εξαγωγικής προοπτικής, ως κύριο συστατικό του νέου μοντέλου, δημιουργώντας μόνοι τους τα όπλα που θα εξουδετερώσουν το ελληνικό πρόβλημα: τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τη διαφθορά και τις χρόνιες αδράνειες που κρατούν όμηρο μια ολόκληρη γενιά και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.

Μια νέα - καινοτόμα Ελλάδα θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτοτροφοδοτικά σαν επενδυτικός πόλος, συνδυαστικά με ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό και νομοθετικό περιβάλλον και εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα.

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα