Πέντε μέρες απαιτούνται κατά μέσο όρο για την εκκίνηση μιας νέας εταιρείας στην Ελλάδας, όπως προκύπτει από την απάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, Α. Ταγιάνι, έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το κόστος για την εκκίνηση μιας νέας εταιρείας στη χώρα μας ανέρχεται στα 910 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5,4 ημέρες με κόστος 372 ευρώ. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη απάντησή της πριν από δύο χρόνια (2011), η Κομισιόν διαπίστωνε πως για την έναρξη λειτουργίας μιας εταιρείας στην Ελλάδα απαιτούνταν 15 ημέρες, ενώ το κόστος της διαδικασίας ανερχόταν στα 1.101 ευρώ.
Απαντώντας στην ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή για το κατά πόσο επετεύχθη ο στόχος της μείωσης κατά 25% των διοικητικών επιβαρύνσεων στη νομοθεσία της Ε.Ε. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ιταλός Επίτροπος αναφέρει πως πράγματι αυτό συνέβη μεταξύ της περιόδου 2007-2012, οδηγώντας σε ετήσια εξοικονόμηση 30,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις (συνολικό γραφειοκρατικό κόστος στην Ε.Ε. 123,8 δις ευρώ). Σημειώνει πάντως ότι «μια επιπλέον όμως μείωση κατά 5,5% του φόρτου, που θα επέφερε συνολικά το ποσοστό του 30,5%, θα μπορούσε να επιτευχθεί».
«Η Ελλάδα για πρώτη φορά, από την ένταξή της στο ενιαίο νόμισμα, σημειώνει καλύτερες επιδόσεις - σε σχέση με τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο - στον απαιτούμενο χρόνο ίδρυσης μιας εταιρείας», επεσήμανε σε σχετική του δήλωση ο κ. Παπανικολάου. Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η άρση της γραφειοκρατίας και η δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος που αποτελούν, όπως είπε, βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την επαναφορά αναπτυξιακών ρυθμών της χώρας, σταδιακά κερδίζουν έδαφος.