Ιαπωνία: Σχέδια για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2004 08:02

ΣΧΕΔΙΑ για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 6% την επόμενη οικονομική χρήση, κάνει η ιαπωνική κυβέρνηση, περιορίζοντας την αύξηση του δεύτερου μεγαλύτερου δημοσίου ελλείμματος στον κόσμο.

Οι πωλήσεις νέων ομολόγων, ίσων του ελλείμματος, θα μειωθούν στα 34,4 τρισ. γιέν (329 δισ. δολ.) από τα επίπεδα ρεκόρ των 36,6 τρισ. γιέν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 1η Απριλίου. Το υπουργείο προβλέπει αύξηση των εσόδων του κράτους από την φορολογία σε ποσοστό 5,4%, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά και τη μείωση των δαπανών για τα δημόσια έργα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Junichiro Koizumi, έχει υποσχεθεί τη μείωση του χρέους και πρέπει να το κάνει το γρηγορότερο, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, καθώς η αύξηση του κόστους από την καταβολή τόκων για το έλλειμμα, αφήνει τη χώρα με λιγότερα χρήματα που πρέπει να δαπανήσει για κοινωνικές παροχές αλλά και για την τρίτη ηλικία.

Το δημόσιο έλλειμμα της Ιαπωνίας, το οποίο περιλαμβάνει αυτό της κεντρικής κυβέρνησης και των λοιπών τοπικών, θα αυξηθεί στο 151% του ΑΕΠ ή στα 774 τρισ. γιέν, έναντι πρόβλεψης 147% του ΑΕΠ, φέτος, ενώ το κόστος του θα αυξηθεί κατά 5%, φθάνοντας τα 18,4 τρισ. γιέν, μειώνοντας περισσότερο από το 1/5 τις συνολικές δαπάνες του κράτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα