Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2004 10:31
UPD:10:44

Βαρόμετρο για την ικανότητα της αγοράς να αγγίξει τις 2.800 μονάδες θεωρείται η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης διορθωτικών τάσεων ύστερα από τρεις εβδομάδες ανόδου.

Εν τω μεταξύ, σημαντικό θεωρείται το διάστημα των επόμενων 12-18 μηνών στην προσπάθεια του ελληνικού χρηματιστηρίου να προσελκύσει κεφάλαια ξένων θεσμικών επενδυτών.

Μιλώντας στη «Ν» ο Σταύρος Σιώκος, managing director & head of Alternative Execution Sales Europe του Citigroup Global Markets, επισημαίνει ότι «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ελληνικής αγοράς είναι η πρόοδος που έχει παρουσιάσει κατά τα τελευταία δύο χρόνια», ενώ το μεγαλύτερο μειονέκτημα έχει να κάνει με τις σπασμωδικές κινήσεις των αρμοδίων, όταν ο Δείκτης δεν πάει καλά. Επίσημη πρόβα σήμερα στο Χρηματιστήριο όλων των μελών.

Aspis Bank: «Η υποχώρηση των τραπεζικών µετοχών σε συνδυασμό µε τις ρευστοποιήσεις κερδών στη µεσαία κεφαλαιοποίηση, οδήγησαν σε πτώση τον Γενικό ∆είκτη την Παρασκευή. Εκτιµούµε ότι οι τάσεις συσσώρευσης θα συνεχιστούν και σήµερα, καθώς το κλίµα στις διεθνείς αγορές έχει επιβαρυνθεί από τη νέα άνοδο των τιµών του πετρελαίου».

CFS: «…Ο Γενικός ∆είκτης εν µέσω θετικού κλίµατος αναµένεται να κινηθεί ανοδικά µέχρι το τέλος του έτους µε βασική συνιστώσα της ανόδου την προβλεπόµενη αύξηση των κερδών των τραπεζών για το 2005 και πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις σε τράπεζες και εταιρείες του χώρου των τηλεπικοινωνιών και της µεταλλουργίας».

Euroxx: «Για τις επόµενες εναποµένουσες συνεδριάσεις του 2004, εκτιµούμε πως η πορεία της αγοράς δεν θα παρουσιάσει σηµαντικές διαφοροποιήσεις και θα συνεχίσει στο ίδιο µοτίβο της ελεγχόµενης κίνησης, στηριζόµενη σε µικρό αριθμό τίτλων αυξάνοντας όµ ως σταδιακά τους όγκους συναλλαγών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα περιστραφεί και πάλι γύρω από τον πυρήνα των δεικτοβαρών µετοχών, παρόλα αυτά και οι µετοχές του 40άρη δείκτη αναμένεται να παρουσιάσουν κάποια κινητικότητα έως την τελευταία ημέρα του 2004».

Megatrust Securities: «Με σχετικές πιέσεις έκλεισε τη χρηµατιστηριακή εβδοµάδα το ΧΑ καθώς ο Γ.∆. απώλεσε 0,58% και έκλεισε στις 2.704,99 µονάδες, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό παρέµεινε το κλίµα στη µεσαία (-1,72%) και στη µικρή κεφαλαιοποίηση (-0,8%) για 3η συνεχή ηµερα, αντιθέτως ο FTSE ASE20 υποχώρησε οριακά κατά 0,30%.

Το εξαιρετικά χαµηλό εύρος κίνησης (0,32x) και η απροθυµία των επενδυτών να προβούν σε νέες τοποθετήσεις που στιγµατίαζετα και από το µη αυξηµένο καθαρό όγκο συναλλαγών (30,3 εκατ.) καταδεικνύει το κλίµα στη Σοφοκλέους και εγείρει ανησυχίες για την µετέπειτα πορεία του δείκτη σε περίπτωση όπου οι τιµές των µετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης πάψουν να θεωρούνται ελκυστικές».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα