Εuronext: Διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του LSE

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2004 10:45

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, για την αγορά του ηλικίας, τριών αιώνων, Χρηματιστηρίου της Βρετανίας, London Stock Exchange Plc, μετά την απόρριψη προσφοράς εξαγοράς του, αντί του ποσού των 2,6 δισ. λιρών, από την γερμανική ανταγωνίστριά της, Deutsche Boerse AG, έκανε η Euronext NV, ιδιοκτήτρια των Χρηματιστηρίων στο Παρίσι και το Αμστερνταμ.

Το London Stock Exchange θα συνεχίσει τις συνομιλίες και με τις δύο εταιρείες, Euronext και Deutsche Boerse AG, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Σημειώνεται, ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, απέρριψε την προφορά εξαγοράς στις 12 Δεκεμβρίου του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης, προς 530 πένες για κάθε μία μετοχή του.

«Θα είναι ένας τρομακτικός συνδυασμός για το Euronext, εάν το Deutsche Boerse και το London Stock Exchange συγχωνευτούν», ανέφερε ο Frederic Leguay, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 7,7 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Euronext με την AXA Investment Managers, στο Παρίσι, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να είσαι ο πιο μεγάλος και αυτός που έχει το χαμηλότερο κόστος, είναι ο μεγαλύτερος», ανέφερε πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της προσέγγισης του Euronext στο London Stock Exchange.

Euronext και Deutsche Boerse αγωνίζονται να αγοράσουν το LSE, όπου διαπραγματεύονται οι πιο ακριβές μετοχές εταιρειών στην Ευρώπη, καθώς οι χρηματιστές πιέζονται να μειώσουν τις αμοιβές των αγοραπωλησιών μετοχών.

Το Euronext ήδη διαχειρίζεται, το γαλλικό, το ολλανδικό, βελγικό και πορτογαλικό Χρηματιστήριο, καθώς και το δεύτερο σε μέγεθος Χρηματιστήριο Παραγώγων της Ευρώπης.

Το LSE, το οποίο έχει τις ρίζες του στο 1698, είναι το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο της Ευρώπης, με εισηγμένες εταιρείες συνολικής χρηματιστηριακής αξίας ύψους 2,7 τρισ. δολ. Οι μετοχές των μισών από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, είναι εισηγμένες σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της BP Plc και της HSBC Holdings Plc.

Οι εταιρείες του Εuronext έχουν χρηματιστηριακή αξία 2,1 τρισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. Mε την απόκτηση του LSE, αυτή θα είναι η τέταρτη αγορά στην οποία προχωρά από τη δημόσια εγγραφή του, τον Ιούλιο του 2001, τον ίδιο μήνα που εισήχθησαν και οι μετοχές του LSE προς διαπραγμάτευση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα