Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 12:10
UPD:12:14
EPA/Frank Rumpenhorst

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αιφνιδιαστική επιδείνωση του δείκτη Ifo, ενώ ο χορός των αποτελεσμάτων κερδοφορίας συνεχίζεται, με όχι και τόσο θετικούς ρυθμούς.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,2% , με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγείται της πτώσης.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται 0,5% λόγω των στοιχείων για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου, ο DAX υποχωρεί 0,10%, ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,34%, ο ΙΒΕΧ βρίσκεται στο -0,69% ενώ 1,01% χαμηλότερα κινείται ο FTSE MIB.

Οι εταιρείες ανακοινώνουν κέρδη , αλλά αυτά εξακολουθούν να οφείλονται στην περικοπή δαπανών παρά στην πραγματική αύξηση της ζήτησης και αυτό δημιουργεί ανησυχίες για τους επενδυτές, όπως τονίζει ο Αντριου Σάλλιβαν, επικεφαλής  trading στην Kim Eng Securities. Όπως προσθέτει, οι αγορές διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά αλλά δεν υπάρχει πραγματικό κίνητρο για να είναι σε αυτά τα επίπεδα.

Ο δείκτης του οικονομικού ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, μειώθηκε τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες. Ο δείκτης ανήλθε στις  107,4 μονάδες από 107,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυση στο 108.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν λίγο, η βρετανική οικονομία στο γ’ τρίμηνο, αναπτύχθηκε με τον ισχυρότερο ρυθμό από το 2010. Το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,8%, από 0,7% στο προηγούμενο.

Οι μετοχές της Renault υποχωρούν 4% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου όπου εμφάνισε σημαντική πτώση πωλήσεων.

Οι μετοχές της Volvo σημειώνουν βουτιά 6,7% μετά τα αδύναμα αποτελέσματα γ’ τριμήνου και την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας.

Οι μετοχές της Electrolux υποχωρούν 5,4%, λόγω των κατώτερων αποτελεσμάτων γ ‘ τριμήνου, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι μετοχές της ισπανικής τράπεζα BBVA σημειώνουν πτώση 1,2% μετά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα γ’ τριμήνου και την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε μείωση του μερίσματός της.

Oι μετοχές της Schneider Electric υποχωρούν κατά 4% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι προχώρησε σε υποβάθμιση των ετήσιων στόχων της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα