Τον Νοέμβριο η μελέτη για το όριο των ομαδικών απολύσεων

Β. Κεγκέρογλου: Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τον ισχύοντα νόμο
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 13:17
UPD:13:32
Eurokinissi

«Σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρία», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις».

Το Νοέμβριο θα παραδώσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας την μελέτη του για το όριο των ομαδικών απολύσεων, και τότε θα εξετάσει το θέμα η κυβέρνηση, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπόλαρη. Η ερώτηση είχε κατατεθεί με αφορμή την δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν (κατόπιν ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή) για το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί το όριο των απολύσεων, που σήμερα είναι στο 5%.

Ο Β. Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας έχει ήδη ξεπεράσει τον ισχύοντα νόμο για τις απολύσεις. Υπογράμμισε μάλιστα ότι πολλές φορές οι επιχειρηματίες σταματούν την δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους χωρίς να απολύουν τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην παίρνουν ούτε το επίδομα ανεργίας. «Σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις».

Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στην διαδικασία προσφυγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα θα πρέπει να εμπλέκονται και τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ώστε να διαπιστώνεται η αληθινή κατάσταση της επιχείρησης που ζητά να τεθεί σε καθεστώς προστασίας. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση της αλυσίδας Sprider, λέγοντας ότι θα πρέπει να έρθει νομοθετική ρύθμιση.

«Οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Κεγκέρογλου. «Οι έκτακτες συνθήκες, που επικαλείστε, αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που πλήρωναν εδώ και χρόνια εισφορές και δεν αφορούν τους εργοδότες που είδαν να μειώνονται οι εργοδοτικές τους εισφορές», του απάντησε η Μ. Μπόλαρη, και πρόσθεσε: «για τις ομαδικές απολύσεις μας λέτε δηλαδή ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που δεν ελέγχεται».

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα