Κατηγορηματικό «όχι» ΓΣΕΕ σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 15:46
UPD:15:51
ΜΠΟΛΑΡΗ

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι η δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου για τις ομαδικές απολύσεις αποδεικνύει ότι «η χώρα είναι παραδομένη στα χέρια των δανειστών κι ότι η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις».

A- A A+

Την απόλυτη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων εκφράζει η ΓΣΕΕ με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν την τρόικα να ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Εργασίας για αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.

Η συζήτηση φούντωσε και μετά από τη γνωστοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησης του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, σύμφωνα με την οποία «η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας» που αφορά στην «αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις».

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι η δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου για τις ομαδικές απολύσεις αποδεικνύει ότι «η χώρα είναι παραδομένη στα χέρια των δανειστών κι ότι η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις».

Παράλληλα, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να «επαναλάβει και τώρα στον κ. Τόμσεν αυτό που υποστήριξε ότι του είπε στις 2 Ιουλίου, δηλαδή ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου περί ομαδικών απολύσεων».

Το συνδικάτο ζητεί επίσης από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση να «σταματήσει το “θέατρο”, αφού και η “παράσταση” είναι χιλιοπαιγμένη και το “σενάριο” γνωστό».

Σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται ότι «προφανώς τρόικα και κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλες αυτές οι επώδυνες και επαχθείς αποφάσεις δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα στη δημοκρατία, ενώ η κρίση που βιώνουν οι εργατικές οικογένειες είναι άνευ προηγουμένου για χώρα σε περίοδο ειρήνης».

«Δεν έχουν αντιληφθεί», συμπληρώνεται, «ότι με την πολιτική τους ελλοχεύει ο κίνδυνος νομιμοποίησης της "ανήθικης" επιχειρηματικότητας, στο όνομα της δήθεν αποτελεσματικότητας».

Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί τέλος πως το αμέσως επόμενο διάστημα τα συνδικάτα «θα απαντήσουν οργανωμένα, συντονισμένα και αποφασιστικά στο σύνολο των προκλήσεων, συνεχίζοντας τον αγώνα για την απόκρουση των μνημονιακών πολιτικών».

Αντιδράσεις και από κόμματα

Το ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη να εκτιμά ότι «μια τέτοια συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας θα εκτινάξει ακόμη περισσότερο την ανεργία, θα νομιμοποιήσει την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών και θα μετατρέψει τους εργαζόμενους σε ομήρους και σύγχρονους σκλάβους τους».

Ο κ. Στρατούλης αναφέρεται και στην ακύρωση της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του υπουργού Εργασίας με την τρόικα.  

Συγκεκριμένα, τονίζει πως «μετά την ακύρωση της συνάντησης του υπουργού Εργασίας με την τρόικα, με το επιχείρημα ότι τα περισσότερα θέματα έχουν "κλείσει" σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, επιβάλλεται να απαντήσει ο ίδιος χωρίς περιστροφές ποια είναι αυτά τα θέματα που "έκλεισαν" και εάν μέσα σε αυτά είναι και η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε χθες ο επίτροπος Όλι Ρεν».

Αντίθετη σε ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τις απολύσεις εμφανίζεται και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία υποστηρίζει ότι «η απελευθέρωσή τους θα εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας και ταυτόχρονα θα παγιδεύσει τις επιχειρήσεις σε μια πολιτική διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας μέσω της συμπίεσης του κόστους εργασίας».

«Ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες πρέπει να είναι η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και όχι η διευκόλυνσή τους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Η ΔΗΜΑΡ συμπληρώνει πως «απαιτείται μια πολύπλευρη πολιτική στήριξης με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων».
 

 



 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή