Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Ξιφίας

Για λόγους «προστασίας του επενδυτικού κοινού»
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 10:52
UPD:11:25

ΤΗΝ προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Ξιφίας Α.Ε. Ιχθυρά Καβάλας από σήμερα, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004, αποφάσισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Χ.Α. έλαβε υπόψη τη συνεχή επιδείνωση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης της εισηγμένης εταιρείας, το συνεχή περιορισμό των εργασιών της, όπως προκύπτουν από τις λογιστικές καταστάσεις και τις απαντήσεις της εταιρείας σε σχετικά ερωτήματα που απέστειλε χθες στο ΧΑ.

Επισημαίνεται ότι οι μετοχές της εταιρείας έχουν τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης από τις 6/12/2002.

Σε απάντηση της επιστολής του Χ.Α., η Ξιφίας Α.Ε. γνωστοποίησε τα ακόλουθα:

«1. Διευκρινίζουμε ότι εκ του συνόλου των αποθεμάτων που διατηρεί η εταιρία μας υφίστανται αποθέματα τα οποία είναι μερικώς η ολικώς αξιοποιήσιμα, χωρίς να είναι δυνατόν στην παρούσα χρονική στιγμή να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος αυτών λόγω μη λειτουργίας της επιχείρησης σε πλήρη δραστηριότητα.

2. Η δραστηριότητα της εταιρίας που αφορά την ετοιμασία και εκτέλεση παραγγελιών πελατών λειτουργεί εξυπηρετώντας άμεσα τις εμπορικές της ανάγκες για ορισμένο αριθμό κωδικών προϊόντων, ενώ δεν λειτουργεί το τμήμα παραγωγής νέων προϊόντων ελλείψει πρώτης ύλης.

3. Στην παρούσα φάση η λειτουργική δραστηριότητα της εταιρίας βασίζεται στην τελική επεξεργασία υφιστάμενων ημιέτοιμων προϊόντων και την πώλησή των. Η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας δεν συμπεριλαμβάνει την πρώτη φάση παραγωγής, δηλαδή αυτήν της παραγωγής των ημιετοίμων η οποία έχει καλυφθεί στο παρελθόν και ως εκ τούτου τα έσοδα των πωλήσεων υπερκαλύπτουν τις υφιστάμενες ανάγκες χρηματοδότησης των πραγματοποιούμενων πωλήσεων.

4. Ο λογ/σμος 'Απαιτήσεων' της εταιρίας αναφέρεται κατά μεγάλο ποσοστό σε οφειλές θυγατρικών εταιριών προς την μητρική οι οποίες δεν έχουν εισπραχθεί, ενώ σε επόμενη φάση προβλέπεται να κεφαλαιοποιηθούν ή θα αντιμετωπιστούν άλλως.

5. Η εταιρία μας δεν προέβη μέχρι τώρα σε ρύθμιση των εκκρεμών οφειλών της προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεδομένου ότι θα προωθήσει την ολική ρύθμισή των στα πλαίσια του ?ρθρου 44 στο οποίο αναμένεται να υπαχθεί με την ολοκλήρωση των ενεργειών της Διοίκησης για την εισροή κεφαλαίων. Στο 2004 η εταιρία μας προέβη στην καταβολή ποσού 45.000 Ευρώ προς τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. έναντι οφειλών της ιδίας και θυγατρικής της.

6. Σχετικά με τον προσδιορισμό του κόστους παραγωγής, η ορκωτός ελεγκτής αναφέρεται στο ότι η εταιρία μας δεν τηρεί αναλυτική λογιστική διότι το υπάρχον μηχανογραφικό σύστημα δεν δίνει την δυνατότητα προσδιορισμού του κόστους παραγόμενων προϊόντων μέσω του Η/Υ. Ωστόσο με την ολοκλήρωση της επιδιωκόμενης διαδικασίας εισροής κεφαλαίων η σχετική παρατήρηση θα θεραπευτεί άμεσα.

7. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας για τη χρήση 2004 αναμένεται να διαμορφωθεί στις 450 χιλιάδες ευρώ ενώ σε επίπεδο Ομίλου αναμένεται να αγγίξει τα 1,3 εκ. ευρώ περίπου. Τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε ζημίες ύψους 1,9-2,0 εκ. ευρώ περίπου για την μητρική και ζημίες ύψους 4,0-4,2 εκ. ευρώ περίπου για τον Όμιλο.

8. Όσον αφορά το θέμα της εισροής κεφαλαίων σας ενημερώνουμε ότι έχει υπογραφεί προσύμφωνο με χρηματοδοτικό φορέα του εξωτερικού με κοινό στόχο την εξυγίανση του Ομίλου και την ανάπτυξή του βάσει συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου με την επαναπρόσληψη 250 εργαζομένων και την δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή με την λειτουργία και της νέας μονάδας κονσερβοποίησης μαγειρεμένου ψαριού. Η ολοκλήρωση των αναγκαίων διατυπώσεων θα περαιωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2005. Καθοριστικός δε παράγοντας ο οποίος δύναται να επηρεάσει την ολοκλήρωση των διεργασιών της αναφερόμενης συνεργασίας είναι η παρουσία της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

9. Δεν υφίσταται άλλο γεγονός το οποίο κρίνουμε σημαντικό ως δυνάμενο να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρίας».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα