Αύξηση ΦΠΑ ή φόρο στα ακίνητα εξετάζει η Κροατία

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 13:54
UPD:14:10
EPA/STF

Σε αναζήτηση τρόπων αύξησης των δημόσιων εσόδων βρίσκεται η κυβέρνηση της Κροατίας, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, καθώς εκτιμά ότι στο σκέλος των κρατικών δαπανών δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια περικοπών.

Τα υπό εξέταση μέτρα λιτότητας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat, ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, και την προαναγγελία υπαγωγής της χώρας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στα έσοδα, η ενίσχυσή τους μπορεί να υποστηριχθεί, είτε μέσω μιας αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, είτε μέσω της εισαγωγής ενός φόρου στην ακίνητη περιουσία, ανέφερε ο κ. Λίνιτς. Επεσήμανε δε, ότι η απουσία οικονομικής ανάπτυξης συνιστά ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, καθώς ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3% θα επέλυε το πρόβλημα του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κροατική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για τη «διόρθωση» του υπερβολικού ελλείμματος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Hina
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα