Οι αναλυτές προειδοποιούν: «Παγίδα» η πρόσφατη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 12:15
UPD:12:18
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διαπραγματεύονται σε υψηλά πέντε ετών και με τους επενδυτές να έχουν τοποθετήσει σημαντικό όγκο κεφαλαίων στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν πλέον για διόρθωση.

Τα πρόσφατα στοιχεία των ροών κεφαλαίων αναδεικνύουν την ανάκαμψη που έχει κάνει η Ευρώπη βγαίνοντας από τη χειρότερη ύφεση εδώ και πάνω από  40 χρόνια. Η Bank of America Merrill Lynch επεσήμανε πως η περασμένη εβδομάδα ήταν η 16η συνεχόμενη εβδομάδα εισροών στα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια, που είναι και το μεγαλύτερο σερί των τελευταίων 11 ετών.

Η Morgan Stanley προειδοποιεί πως οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν την στρατηγική της επιλεκτικής τοποθέτησης σε μετοχές, καθώς η Ευρώπη έχει υπεραποδόσει σημαντικά το τελευταίο διιάστημα, και ο κίνδυνος διόρθωσης είναι υπαρκτός.

Όπως επισημαίνει, οι επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να επιλέξουν μετοχές που προσφέρουν «αξία» (value stocks). Η πρόσφατη υπεραπόδοση στις αγορές της Ευρώπης, στέλνει προειδοποιητικά σήματα, γεγονός που «φωνάζει» για προσοχή στις τοποθετήσεις., όπως προσθέτει.

Ο Μάικ Ίνγκραμ, αναλυτής στην BGC Brokers, πιστεύει ότι αυτή η στροφή προς την Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος της. Όπως σημειώνει, εκτιμά πως οδεύουμε προς μία διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εάν κοιτάξει κανείς τη σχετική επίδοση της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών σε σχέση με τις ΗΠΑ, θα δει μια υπεραπόδοση της τάξης του 13%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης  Euro Stoxx 600 Index σημείωσε άνοδο σχεδόν 9% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 καθώς τα οικονομικά δεδομένα ήταν ισχυρότερα για πολλές από τις αδύναμες χώρες του ευρώ, και οι αποτιμήσεις των μετοχών ήταν ελκυστικές σε σχέση με εκείνες των ΗΠΑ.

Ο Ίνγκραμ υπογραμμίζει ότι αυτή η δυναμική και οι τοποθετήσεις, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι έρχεται διόρθωση.  Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ επίσης ώθησαν τους επενδυτές να δουν το ευρώ ως ασφαλέστερη επένδυση σε σχέση με το δολάριο, και το ισχυρότερο ευρώ ασκεί πλέον πίεση στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Το επόμενο ανοδικό βήμα στις ευρωπαϊκές μετοχές θα απαιτήσει ισχυρά αποτελέσματα κερδοφορίας, όπως τονίζει ο αναλυτής, κάτι που δεν έχει δει μέχρι τώρα.

Η ουσία είναι ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει πραγματικά να αρχίσουν να «παραδίδουν» κέρδη. Η τρέχουσα σεζόν ανακοινώσεων κερδοφορίας και το guidance ( οι εκτιμήσεις για την μελλοντική κερδοφορία) στην Ευρώπη, θα είναι αποφασιστικής σημασίας για να καθοριστεί αν η πρόσφατη υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών αγορών αναμένεται να συνεχιστεί - ή να οπισθοχωρήσει, όπως τρονίζει.

Πρέπει να υπάρξει σημαντική αντιστροφή της δυναμικής στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών για να συνεχιστεί το ράλι, αλλιώς θα εξελιχθεί σε παγίδα, όπως προσθέτει.

Εν τω μεταξύ, ο Αλαν Μίλερ, επικεφαλής επενδύσεων και συν-ιδρυτής της SCM Private, έχει αχίσει και ανησυχεί ιδάιτερα, λέγοντας ότι η «ευφορία» στην Ευρώπη κατά τους τρεις τελευταίους μήνες θα μπορούσε σύντομα να εξατμιστεί.

Όπως εξηγεί, ενώ οι περισσότεροι θεσμικοί έχουν γίνει απίστευτα bullish για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αν πραγματικά εξετάσει κανείς τον όγκο των μετοχών που πωλούνται από τους διευθυντές εισηγμένων, θα δει ότι στην Ευρώπη έχει αυξηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες.

Αυτές οι bearish απόψεις υπογραμμίζονται και από την δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch, η οποία έδειξε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων ήταν τόσο bullish στις ευρωπαϊκές μετοχές τον τελευταίο μήνα που έχει πλέον δημιουργηθεί ένα contrarian σήμα πώλησης.

Από το σύνολο των 235 συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση, το 46% δηλώνει overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές, από 36% τον προηγουμενο μήνα, και αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Τα αποτελέσματα αυτά της δημοσκόπησης οδηγούν τους τεχνικούς δείκτες της BofA να δώοσυν το πρώτο υπερτιμημένο σήμα για την περιοχή της Ευρώπης, από το Δεκέμβριο του 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα