Απαισιόδοξες εκτιμήσεις Μεντβέντεφ για τη ρωσική οικονομία

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 00:54
UPD:00:59
EPA/DMITRY ASTAKHOV / RIA NOVOSTI / GOVERNMENT PRESS SERVICE

«Προσδοκούμε φέτος ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση γύρω στο 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση», τόνισε ο Μεντβέντεφ (φωτογραφία αρχείου).

Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας στην καλύτερη περίπτωση φέτος  να φτάσει το 2%  εκτίμηση ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Πρόκειται για μια σημαντική επιβράδυνση την οποία απέδωσε στη δυσμενή διεθνή συγκυρία.

Δεδομένου του διεθνούς πλαισίου «η επιβράδυνση της οικονομίας στη χώρα μας μοιάζει αρκετά φυσιολογική, έστω κι αν αυτό δεν μας χαροποιεί», σχολίασε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, κατά την διάρκεια μιας συνάντησης με αντικείμενο τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, η ανάπτυξη του (ρωσικού) ΑΕΠ ανήλθε σε 1,5% (συγκριτικά  με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς), από 4,5% το 2012. Προσδοκούμε φέτος ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση γύρω στο 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Η ρωσική κυβέρνηση, η οποία προέβλεπε ανάπτυξη 3,6% στις αρχές του έτους, αναθεώρησε την πρόγνωσή της για το 2013 δύο φορές: ανέμενε πλέον ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα ανερχόταν φέτος στο 1,8%—από 3,4% το 2012 και 4,3% το 2011.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Αντρέι Κλέπατς είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θεωρούσε «αισιόδοξη» ακόμη και αυτή την εκτίμηση περί ανάπτυξης με ρυθμό 1,8%, εστιάζοντας στην συνεχιζόμενη «αποτελμάτωση» της ρωσικής οικονομίας παρά τις ελπίδες ανάκαμψής της.

«Προς το παρόν, ελάχιστες θετικές ενδείξεις παρατηρούμε, παραμένουμε σε οικονομική στασιμότητα. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται», επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη ανήλθε τους εννέα πρώτους μήνες του έτους στο 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και επισήμανε ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση των επενδύσεων (-1,4% την υπό εξέταση περίοδο).

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα