Μεντβέντεφ: Η Ρωσία χρειάζεται νέο οικονομικό μοντέλο

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 15:11
UPD:15:30
REUTERS/RIA NOVOSTI

O Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι, αν αποτύχει η αναδιάρθρωση της οικονομίας, η οποία βασίζεται υπερβολικά στις δημόσιες επενδύσεις και δαπάνες, θα υπάρξει στασιμότητα.

Η Ρωσία θα πρέπει να μειώσει την κυριαρχία του κράτους στην οικονομία και να βελτιώσει τις συνθήκες για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες, προκειμένου να αποφύγει μια περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση, επεσήμανε σήμερα ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Μιλώντας σε ετήσιο επενδυτικό φόρουμ που διεξάγεται στο Σότσι, θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι, αν αποτύχει η αναδιάρθρωση της οικονομίας, η οποία βασίζεται υπερβολικά στις δημόσιες επενδύσεις και δαπάνες, θα υπάρξει στασιμότητα.

«Το μοντέλο αυτό, ακόμα κι αν φαίνεται αξιόπιστο, κινδυνεύει να οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη», ανέφερε ο ρώσος πρωθυπουργός. «Πρέπει να βρούμε άλλες πηγές ανάπτυξης για την οικονομία μας, ειδικά αυτές που βρίσκονται πέραν του δημόσιου τομέα», είπε.

EURONEWSGREEK

Η ρωσική κυβέρνηση «ψαλίδισε» πρόσφατα τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος σε 1,8% - ποσοστό μισό από εκείνο που προέβλεπε στις αρχές του έτους.

Εξίσου προβληματισμένος για την πορεία της ρωσικής οικονομίας εμφανίζεται ο Μεντβέντεφ και σε άρθρο του, με τίτλο «Η εποχή των απλών αποφάσεων έχει παρέλθει», το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Vedomosti».

Ο ρώσος πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η οικονομία δεν πάει καλά και καλεί τη χώρα του, η οποία βρίσκεται τώρα «σε ένα σταυροδρόμι», να ρισκάρει για να μην βυθιστεί στην «άβυσσο», όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Σήμερα οι δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες επηρεάζουν την οικονομία μας. Όπως και ένα πλήθος προβλημάτων τα οποία δεν έχουν επιλυθεί», γράφει στη «Vedomosti», σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι «σχετικά απαισιόδοξες». «Η αύξηση του ΑΕΠ φέτος αναμφίβολα δεν θα ξεπεράσει το 2%. Θα σημείωνα ότι είναι η πρώτη φορά από το 2009 που είναι κατώτερο της μέσης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνει.

Πηγή: Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα