Στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε νέα φάση και πως στο τρίτο τρίμηνο θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κοντά στο 3% προέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα αλλά «στοχευμένες» περικοπές.
Ο κ. Στουρνάρας το βήμα του 12ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με θέμα «Τουρισμός & Ανάπτυξη», ανέφερε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η μείωση του ΑΕΠ περιορίστηκε, παρά τις πολύ πιο αρνητικές αρχικές εκτιμήσεις, στο 3.8%, σε σχέση με πέρυσι και τόνισε ότι: «Το τρίτο τρίμηνο, μάλιστα, αναμένεται ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ενδεχομένως κοντά στο -3%, στο οποίο έχει αναμφισβήτητα συμβάλει σημαντικά ο τουρισμός.
Επιπλέον ο υπουργός ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσαρμογή στα λεγόμενα δίδυμα ελλείμματα, το αρχικό μέγεθος των οποίων συνέβαλε καταλυτικά στο ξέσπασμα της κρίσης.
«Στο μεν δημοσιονομικό έλλειμμα έχουμε καλύψει σήμερα τα 3/4 μέχρι το τέλος της προσπάθειας, ενώ στην ανταγωνιστικότητα έχουμε καλύψει, σε όρους κόστους ανά μονάδα προϊόντος, κυριολεκτικά όλη την απώλεια, που είχαμε, από τότε που μπήκαμε στο ευρώ, μέχρι το 2009» είπε και πρόσθεσε:
«Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους».
Όπως υπογράμμισε αυτή θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών
Χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργεί ο τουρισμός
Όσον αφορά στην πορεία του τουρισμού ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι φέτος οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, ενώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,7%, οι δε καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 18% περίπου. Η Ελλάδα, όπως είπε, το 2013, από 140 χώρες, κατετάγη 32η, από άποψη ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, όμως 3η από άποψη τουριστικών υποδομών, πίσω από την Αυστρία και την Ιταλία.
Εκτιμάται, μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης από τον ΣΕΤΕ, ότι η Ελλάδα μπορεί να φτάσει τις 24 εκατ. αφίξεις μέχρι το 2021, με επενδύσεις 3 δισ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα μέχρι το 2021, η Άμεση Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού (άμεση και έμμεση συνεισφορά) μπορεί να αυξηθεί κατά 17 δισ. ευρώ και να φτάσει τα 44 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα γύρω στις 300.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.