Χρυσός : Κοντά στην καλύτερη εβδομάδα του σε διάστημα δύο μηνών

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 13:09
UPD:13:12
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Ο χρυσός διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλά μίας εβδομάδας και οδεύει προς την καλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάστημα δύο μηνών με την ελπίδα ότι οι αβεβαιότητες στην Ουάσιγκτον θα καθυστερήσουν την αλλαγή πολιτικής της Fed, καθώς οι νομοθέτες στις ΗΠΑ προχώρησαν σε μια απλώς προσωρινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Ο χρυσός υποχώρησε περίπου 4% στην διάρκεια του shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά σημείωσε ράλι 3% χθες, μετά την πτώση του δολαρίου σε χαμηλό οκτώ μηνών.

Η τιμή spot του χρυσού διαπραγματεύται κοντά στα χθεσινά επίπεδα υποχωρώντας ελαφρώς κατά  0,2% στα 1320,40 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 3,5% στην εβδομάδα.

Το συμβόλαιο του ασημιού ενισχύεται κατά  0,13% και το συμβόλαιο χαλκού σημειώνει άνοδο 0,52%.

Σύμφωνα με τον Σόνγκουντ Απιράκιτ, επικεφαλής εμπορευμάτων της Globlex Holding Μanagement, o χρυσός θα μπορούσε να μείνει σε αυτά τα επίπεδα και ενδεχομένως να ωθηθεί υψηλότερα, καθώς το χρονοδιάγραμμα αλλαγής πολιτικής της Fed είναι πολυ πιθανό να πάρει παράταση και καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν επιλύσει το πρόβλημα του προϋπολογισμού τους.

Όπως τονίζει, η λέξη-κλειδί είναι το ότι η συμφωνία είναι «προσωρινή», κι έτσι ο χρυσός μπορεί να δει περαιτέρω στήριξη.

Η Fed πιθανότατα θα αναβάλει οποιαδήποτε απόφαση γύρω από τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο, όπως επεσήμαναν δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed . Σύμφωνα με τους οικονομολόγους η σταδιακή μείωση θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι τις αρχές του 2014, καθώς οι ΗΠΑ ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα