Είναι η 17η Οκτωβρίου πραγματικά η προθεσμία για την «οροφή» του χρέους των ΗΠΑ; - Westpac

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 13:12
UPD:13:18
REUTERS/JASON REED

Οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα «χτύπησαν» τα 16,7 τρις δολάρια του ορίου του χρέους, τον Μάιο, όπως επισημαίνει η Westpac. Από τότε εφαρμόζουν μια σειρά  από «έκτακτα μέτρα» για να αποφευχθεί νέος δανεισμός που θα παραβίαζε το όριο , δεδομένου ότι , φυσικά, ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι ελλειμματικός (περίπου - 4 % του ΑΕΠ. Από αυτά τα μέτρα, οι ΗΠΑ έχουν αντλήσει περίπου 300 δισ. δολάρια, αλλά το υπουργείο Οικονομικών λέει πως οι προβλέψεις για τις δαπάνες και τα έσοδα δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της από τις 17 Οκτωβρίου .

Αλλά το να είναι σε θέση να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση , φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τηρήσει κάποιες από αυτές , όπως σημειώνει η Westpac. Επίσης, δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν στις 18 Οκτωβρίου .

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι θα έχει περίπου 30 δισ. δολάρια σε μετρητά διαθέσιμα τις 17 Οκτωβρίου. Αλλά ενώ έχουν δώσει μια ημερομηνία για το πότε εξαντλείται ο δανεισμός, δεν έχει δοθεί ημερομηνία για το πότε θα εξαντληθούν τα ρευστά . Πράγματι, δεν υπάρχει πληρωμή τόκων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ημέρα όπου θα χρειαστεί να πληρωθούν 6 δισ. δολάρια.

Πριν από αυτήν την ημερομηνία, το υπουργείο θα δυσκολευτεί να καλύψει τις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας. Μέρος της έλλειψης του επείγοντος του να υπάρξει μία συμφωνία από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, προέρχεται από τον σκεπτικισμό για την προθεσμία 17η Οκτωβρίου , όπως τονίζει η Westpac.

Όπως προσθέτει, το πρόγραμμα πληρωμών του υπουργείου είναι τέτοιο ώστε τα 30 δισ. δολ. που έχει διαθέσιμα, να εξαντληθούν το μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου / αρχές Νοεμβρίου , σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα