Μίνι ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές

Πάνω από τις 4.000 μονάδες ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο
Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2003 19:07
UPD:27/11/2013 10:43

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ άνοδο σημείωσαν στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκαν αρχικά οι κλάδοι ασφαλειών, τραπεζών και αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ τα κέρδη διευρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά το ανοδικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/02/271348.htm και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης SMI που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα αναρριχήθηκε στις 54,7 μονάδες το Δεκέμβριο -από 49,2 το Νοέμβριο- ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες το επίπεδο των 50 μονάδων που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την επέκταση του εν λόγω τομέα. Η άνοδος αυτή ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο παραπάνω δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 50,1 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.009,5 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,75%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.195,02 μονάδες με κέρδη 4,28% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.514,97 μονάδες σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 5,39%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 5,92% και έχει φθάσει τις 3.063 μονάδες.

Εντυπωσιακή άνοδο κατά 9,81% σημείωσε η μετοχή της Fiat στον απόηχο δημοσιευμάτων που φέρουν τον επιχειρηματία Ρομπέρτο Κολανίνο - γνωστό για την εξαγορά, της Telecom Italia το 1999 - να έχει ετοιμάσει σχέδιο για ένεση οκτώ δισ. ευρώ στη μονάδα αυτοκινήτων του ιταλικού ομίλου.

Σημαντικά κέρδη (5,93%) αποκόμισε και ο τίτλος του βρετανικού αερομεταφορέα British Airways εν μέσω αισιόδοξων εκτιμήσεων για τα στοιχεία που θα δοθούν στις 6 Ιανουαρίου στη δημοσιότητα σχετικά με την επιβατική κίνηση κατά τον περασμένο μήνα.

Μεγαλύτερη άνοδο (7,90%) σημειώνει αυτή την ώρα στην αγορά της Φρανκφούρτης η μετοχή της γερμανικής Siemens. Ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου, Xάινριχ φον Πίρερ, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ικανοποίησή του για την απόδοση του τμήματος κινητής τηλεφωνίας στο πρώτο τρίμηνο.

Ο κ. φον Πίρερ εμφανίσθηκε παράλληλα αισιόδοξος ότι η Siemens θα υπογράψει και άλλες συμφωνίες για την κατασκευή τρένων Transrapid στην Κίνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens -του τέταρτου μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων στον κόσμο- διευκρίνισε παράλληλα πως ο γερμανικός όμιλος επιδιώκει να ενισχύσει το μερίδιο ελέγχου του στις διεθνείς αγορές τηλεπικοινιακού εξοπλισμού, σε διψήφιο ποσοστό έναντι τρέχοντος 8%. Η μετοχική τιμή της Siemens ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 2,20%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα