Βουλγαρία: Διαπραγματεύσεις με ΕΤΕπ για δάνεια 800 εκατ. ευρώ

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 11:30
UPD:11:32
REUTERS/STOYAN NENOV

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι διευκρίνισε ότι το πρώτο δάνειο, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ, αφορά στην αναχρηματοδότηση και συγχρηματοδότηση έργων υποδομής, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής, για την περίοδο 2014 - 2020.

Σε διαπραγματεύσεις για τρεις συμφωνίες χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, βρίσκονται η βουλγαρική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες με τον αρμόδιο για τη χώρα αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Μιχάι Τανασέσκου.

Ο κ. Ορεσάρσκι διευκρίνισε ότι το πρώτο δάνειο, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ, αφορά στην αναχρηματοδότηση και συγχρηματοδότηση έργων υποδομής, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής, για την περίοδο 2014 - 2020. Η Βουλγαρία ενδιαφέρεται για έργα που αφορούν τόσο τις οδικές όσο και τις σιδηροδρομικές μεταφορές, σημείωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός.

Το δεύτερο δάνειο, που αναμένεται να κυμανθεί στα 100 - 150 εκατ. ευρώ προορίζεται για την Βουλγαρική Τράπεζα Ανάπτυξης, ενώ το τρίτο, περίπου 150 εκατ. ευρώ, προορίζεται για την αγροτική ανάπτυξη.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής συμφωνίας της ΕΤΕπ με τον Δήμο της Σόφιας. Τη σύμβαση του δανείου, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που αφορά στη χρηματοδότηση υποδομών μεταφορών στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, κατά την περίοδο 2013 - 2016, υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και η Δήμαρχος της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντακόβα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΒΤΑ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα