Ξεθύμαναν τα κέρδη στη Ν.Υ.

Μεικτή εικόνα στην Ευρώπη
Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2003 00:01

«ΦΡΕΝΟ» στην εντυπωσιακή άνοδο της πρώτης ημέρας συναλλαγών του Νέου Ετους έβαλε χθες η πτώση του κλάδου λιανικής, μετά την προειδοποίηση της Home Depot, του μεγαλύτερου στον κόσμο ομίλου λιανικής για είδη σπιτιού, για την κερδοφορία της.

Η μετοχή της Home Depot υποχώρησε 13%, πλήττοντας και άλλες μετοχές του λιανεμπορίου, μία ημέρα αφότου ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε περίπου 266 μονάδες, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη όλων εποχών σε πρώτη συνεδρίαση νέου έτους.

Πολλοί αναλυτές ωστόσο εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την απόδοση της Wall Street και κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του 2003, παρά τις απώλειες προς το τέλος της συνεδρίασης.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν μεικτή εικόνα κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του 2003, επηρεαζόμενα από τον κλάδο λιανικής. Η εικόνα όμως αυτή υπερκαλύφθηκε κυρίως από τα εντυπωσιακά κέρδη του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης.

Η μετοχή της Swiss Re, της Credit Suisse Group, της Novartis και της UBS ενισχύθηκε από 6% έως 9%, καθώς η αγορά της Ζυρίχης, η οποία παρέμεινε κλειστή την Πέμπτη, όταν σημειώθηκε ράλι στην Ευρώπη και στη Wall Street, εκτινάχθηκε στα ύψη. Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης παρουσίασε κέρδη 5,7%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά κατά 0,3%, μετά τα κέρδη του 3% της Πέμπτης. Aντίθετα, ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 συρρικνώθηκε κατά 0,8%.

Αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς. «Η άνοδος της Πέμπτης ήταν εντυπωσιακή, μιλάμε όμως για μία συνεδρίαση. Οι αγορές στην Ευρωζώνη είναι σχετικά φθηνές, όμως το τεχνικό μας μοντέλο μας λέει ότι οι βραχυπρόθεσμες τάσεις παραμένουν αβέβαιες.

Οι επενδυτές χρειάζεται να ακούσουν μία σειρά θετικών οικονομικών στοιχείων, προτού η αγορά σημειώσει άνοδο», λέει χαρακτηριστικά ο Ζεργκ Κράμερ της Invesco Asset Management Deutschland.

Οι μετοχές του λιανικού κλάδου επηρεάστηκαν και στην Ευρώπη, μετά την προειδοποίηση της Home Depot για τα κέρδη της και της αμερικανικής αλυσίδας ηλεκτρονικών RadioShack. Η κάμψη του καταναλωτικού κλίματος και οι δυσοίωνες προοπτικές για τις πωλήσεις στη Γερμανία «βάρυναν» την αγορά, με τη μετοχή της Metro να χάνει 3% της αξίας της.

Πτώση σημείωσαν επίσης και οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, με εξαίρεση τη μετοχή της Fiat, η οποία ενισχύθηκε 2%, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος προσπάθησε να απομακρύνει τις φήμες σχετικά με πιθανό νέο σχέδιο διάσωσης.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα