Μίνι πάρτι στη Νέα Υόρκη

Ανοδος και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2003 00:01
UPD:01:26

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο κατέγραψαν χθες οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, κατά την έναρξη της πρώτης εβδομάδας του 2003, καθώς η νέα δέσμη μέτρων που πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους για την τόνωση της οικονομίας, δημιούργησε ελπίδες στους επενδυτές. Ο Μπους αναμένεται να προτείνει φορολογικές μειώσεις στα μερίσματα, να επιταχύνει τις μειώσεις στους φόρους εισοδήματος και να εφαρμόσει νέα μέτρα για την ενίσχυση των δαπανών. Το κλίμα για την αναγγελία αυτών των μέτρων είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς οι επενδυτές έχουν ενθαρρυνθεί από τα πρόσφατα ικανοποιητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Οι μετοχές των εταιρειών που καταβάλλουν μέρισμα σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, περιλαμβανομένων αυτών της J.P.Morgan Chase & Co.. Aνοδο παρουσίασαν επίσης και οι μετοχές των εταιρειών τοπικής τηλεφωνίας, περιλαμβανομένης της Verizon Communications, ενισχύοντας το δείκτη Standard & Poor's 500, μετά από δημοσίευμα ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές θα ζητήσουν από τις εταιρείες τοπικής τηλεφωνίας να σταματήσουν να ενοικιάζουν τα δίκτυά τους σε ανταγωνιστές τους, κίνηση η οποία πιστεύεται ότι θα μειώσει τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 171,88 μονάδες, ποσοστό 2%, κλείνοντας στις 8.773,57 μονάδες. Ανοδο 34,24 μονάδων, ποσοστό 2,47%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.421,32 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, συνεχίζοντας τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων, στηριζόμενα από την ανάκαμψη μετοχών, όπως της Fiat και της France Telecom. Η προειδοποίηση όμως της βρετανικής Britannic για την πορεία των κερδών της «βάρυνε» τις μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου και άσκησε πιέσεις σε ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων. Το ίδιο συνέβη και με τον αεροπορικό κλάδο, μετά την προειδοποίηση της ολλανδικής KLM. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, μετά τις δηλώσεις του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν ότι η χώρα του είναι έτοιμη για πόλεμο.

Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχυόταν κατά 0,16%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 0,83%. Ο όγκος όμως των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υποτονικά επίπεδα, καθώς οι αγορές της Μαδρίτης, της Στοκχόλμης, της Βιέννης και του Ελσίνκι παρέμειναν κλειστές.

Η Fiat κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη από τα blue chip, ενισχυόμενη κατά 7,4%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης από τον επιχειρηματία Ρομπέρτο Κολανίνο. Αντίθετα, τη χειρότερη απόδοση κατέγραψε ο τομέας ασφαλειών. Οι εταιρείες ασφαλειών ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα από την άσχημη πορεία των αγορών. Η μετοχή της Aviva και της Prudential υποχώρησε κατά 3,44% και 2,7% αντίστοιχα. Η μετοχή της KLM υποχώρησε 6,64%, της γερμανικής Lufthansa κατά 3,7% και της Air France κατά 3,51%.

Τέλος, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei άνοιξε το 2003 με άνοδο 2%, καθώς τα blue chip καθοδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα την αγορά, εν μέσω προσδοκιών για ένα ισχυρό άνοιγμα της Wall Street το Νέο Ετος.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα