Στο «κόκκινο» η Wall Street

Ο Dow Jones άνοιξε με πτώση 150 μονάδων
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 16:43
UPD:18:18
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι αμερικάνικοι δείκτες, καθώς το shutdown μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα του και οι ανυσυχίες  για το ενδεχόμενο παραβίασης του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, εντείνονται.

Αυτήν την ώρα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται 0,87% χαμηλότερα στις 14.942,09 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση της τάξης του 0,75%, και ο Nasdaq υποχωρεί  0,70%.

Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Tζακ Λιου, δήλωσε ότι το Κογκρέσο «παίζει με τη φωτιά» και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεωκοπήσουν σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η Barclays επισημαίνει πως συνεχίζει να θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές  παραμένει μια πιθανή παραβίαση του ανώτατου ορίου του χρέους (γύρω στις 17 Οκτωβρίου) και για αυτό το λόγο οι αγορές έχουν risk-off στάση αυτή τη στιγμή.  

Χθες, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, John Boehner, προειδοποίησε ότι δεν διέθετε επαρκή πλειοψηφία για να περάσει τη νομοθεσία για την αύξηση των 16,7 δισ. δολαρίων του ορίου δανεισμού, χωρίς να υπάρχουν όροι για περικοπή των δαπανών. Μιλώντας στην τηλεόραση του ABC στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ήταν στο δρόμο για το default.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Moody’s Investors Service, Raymond McDaniel, απέκλεισε την προοπτική του default των ΗΠΑ, ακόμη και αν μια συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους δεν έχει επιτευχθεί τον επόμενο μήνα.

Όπως τόνισε, είναι απίθανο να περάσει η 17η Οκτωβρίου και να μην έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του στα ομόλογα.

Αυτή την εβδομάδα, το shutdown θα συνεχίσει να διακόπτει τη ροή των επίσημων οικονομικών στοιχείων, που σημαίνει πως η κερδοφορία τρίτου τριμήνου των εταιρειών μπορεί να συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή ως ένα μέσο για την εκτίμηση της κατάστασης της ανάκαμψης της οικονομίας.

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της Alcoa υποχωρεί 1,26% μετά την μείωση της αξιολόγησής της από την Morgan Stanley σε «equal weight» από «οverweight».

Η μετοχή της Apple ενισχύεται 1,02% μετά την αναβάθμισή της από την Jefferies σε «buy» από «hold».

H μετοχή της BlackBerry εκτοξέυεται 3,77% μετά το δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή ότι η εταιρεία είναι σε διαπραγματεύση με τη Cisco, την Google και την SAP για την πώληση του συνόλου ή τμημάτων της εταιρείας. Επιπλέον, η Macquarie αναβάθμισε την αξιολόγηση της BlackBerry σε «ουδέτερη» από «underperform».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα