Κύπρος: Ευθύνες στον Δ. Χριστόφια επιρρίπτει το πόρισμα για την οικονομία

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 15:12
UPD:18:01
Reuters/ANDREAS MANOLIS

Ο πρόεδρός της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής Γ. Πικής ανέγνωσε την έκθεση της επιτροπής για την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δόθηκε και επισήμως σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμα της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής για την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Η επιτροπή θεωρεί «πρώτο και κύριο υπαίτιο για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας στα πρόθυρα χρεοκοπίας» τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Την έκθεση της επιτροπής ανέγνωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρός της Γ. Πικής, ο οποίος, ωστόσο, δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να υποβάλουν ερωτήσεις.

KATHIMERINI CY

Το μέλος της ερευνητικής επιτροπής Ηλιάνα Νικολάου ανέφερε ότι συνέταξε σύντομη συμπληρωματική παρέμβαση στα συμπεράσματα της επιτροπής αλλά αποφασίστηκε, όπως είπε, «να μην αναγνωσθεί γιατί δεν αντανακλά τις θέσεις των δύο άλλων μελών της επιτροπής». Ανέφερε, ωστόσο, ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Το πόρισμα αποδίδει ευθύνη και στον πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση του «για ένα και μόνο λόγο. Η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup υπολειπόταν», ενώ «υποτιμήθηκαν ενδεχόμενα που κατά λογική συνέπεια έπρεπε να προβλεφθούν», αναφέρεται στην έκθεση.

Πολιτική ευθύνη αποδίδεται επίσης στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Χριστόφια «που είχαν την ευχέρεια να απορρίψουν προτάσεις και νομοσχέδια σχετικά με την οικονομία, πράγμα που δεν έπραξαν».

Επιπλέον, πολιτική ευθύνη αποδίδεται στο πόρισμα «κατά δεύτερον λόγο στο ΔΗΚΟ, το οποίο μετείχε στην κυβέρνηση για περίπου 3,5 χρόνια, αλλά και στην ΕΔΕΚ η οποία μετείχε στην κυβέρνηση για περίπου δύο χρόνια».

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στο ΡΙΚ, τόνισε ότι από τη στιγμή κατά την οποία η ίδια η Επιτροπή είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με ποινικές και αστικές ευθύνες, αλλά μόνο με πολιτικές, έπρεπε να είχε καταργηθεί. Πολιτικές ευθύνες, είπε ο κ. Κυπριανού, αποδίδονται μόνο μέσα από εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε το πόρισμα «παράνομο» και δήλωσε ότι «στόχος ήταν να φορτωθούν περισσότερες ευθύνες στο Δημήτρη Χριστόφια και το ΑΚΕΛ». Σε άλλες δηλώσεις ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι διαθέτει στοιχεία «που καταδεικνύουν σκευωρία», προσθέτοντας πως, εάν χρειαστεί, θα τα δώσει στη Δικαιοσύνη.

Άδικο για το ΔΗΚΟ θεωρεί το πόρισμα ο πρόεδρός του Μάριος Καρογιάν, διότι, όπως είπε, το κόμμα του δεν κλήθηκε να καταθέσει και να δώσει στοιχεία. Ο κ. Καρογιάν είπε πως κατά την άποψή του το κεφάλαιο των ευθυνών τού τραπεζικού συστήματος δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από την Επιτροπή.

Το Κίνημα Οικολόγων ζητά τον άμεσο διορισμό ποινικών ανακριτών όσον αφορά την ποινική διερεύνηση των πορισμάτων της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία. Ο γενικός γραμματέας του Κινήματος, βουλευτής Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «το πόρισμα πρέπει να γίνει σεβαστό, παρ’ όλο που δεν είναι πλήρες ή ολοκληρωμένο». Όσοι, προσέθεσε, το απορρίπτουν «έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».

Πηγές: ΚΥΠΕ/ ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα