Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 12:51
UPD:12:56
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Mε απώλειες, στα χαμηλά ενός μηνός, κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το shutdown των ΗΠΑ οδεύει προς την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας του.          

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Index υποχωρεί στα επίπεδα των αρχών του Σεπτεμβρίου, καθώς οι αυξανόμενοι φόβοι πως τελικά το «λουκέτο» των βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα έχει διάρκεια, βαραίνουν το επενδυτικό κλίμα.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει απώλειες 0,62%, ο DAX υποχωρεί 1,11%, o CAC 40 σημειώνει πτώση 1,04%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί 0,80%,  ενώ 0,36% είναι οι απώλειες για τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο.

Η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι της 17 Οκτωβρίου για να αποφύγουν οι ΗΠΑ το default στο χρέος τους και οι αγορές βλέπουν αυτήν την ημερομηνία να πλησιάζει επικίνδυνα, χώρις να υπάρχει καμία θετική εξέλιξη.

Ο Τζον Μπένερ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τόνισε πως η Ουάσινγκτον δε θα αποφύγει τη χρεοκοπία εάν ο Αμερικανός πρόεδρος δε βάλει νερό στο κρασί του. Δήλωσε επίσης πως η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών δε θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ούτε για την άρση του κυβερνητικού «λουκέτου» ούτε για την άρση του ορίου χρέους εάν η κυβέρνηση Ομπάμα δεν αποδεχθεί συμβιβασμούς στο Obamacare.

Ο Μπένερ τόνισε ότι δε θέλει να χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ αλλά δε θα αυξήσει το όριο χρέους χωρίς να γίνει μία σοβαρή συζητήση για το πώς θα χειριστούν τα προβλήματα που αυξάνουν το χρέος.

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Daiwa Capital, Chris Scicluna, τα σχόλια του Τζον Μπένερ επιβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει σύντομα λύση στο αδιέξοδο των ΗΠΑ. Έτσι οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται με αβεβαιότητα και νευρικότητα.

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της Air France KLM υποχωρεί 1,4% μετά την ανακοίνωση πως προχωρά σε μείωση των θέσεων εργασίας λόγω της αδυναμίας στις πτήσεις στον κλάδο των εμπορευμάτων.

Οι μετοχές της  William Hill ενισχύονται 1,3% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών τους σε «buy» από «υποαπόδοση» από  την  Bank of America Merrill Lynch.

Οι μετοχές της ιταλικής τράπεζας BMPS ενισχύονται 4,5% καθώς σήμερα το Δ.Σ. θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Τέλος, οι μετοχές της Burberry υποχωρούν 1,7% μετά τις δηλώσεις της CEO, Angela Ahrendts στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, ότι οι πωλήσεις της εταιρείας στην Κίνα έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα