Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2003 15:53

ΜΙΚΡΗ πτώση αναμένεται να σημειώσουν κατά την έναρξη της συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και όπως υποδεικνύεται από την πορεία των προθεσμιακών τιμών επί των δεικτών Dow Jones και Nasdaq.

Ο ενθουσιασμός από τη δέσμη μέτρων που παρουσίασε την Τρίτη ο Τζορτζ Μπους για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/08/272316.htm έχει μετριαστεί, ενώ υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις για τη στάση που θα τηρήσει το Κογκρέσο. Παράλληλα, επικρατεί σκεπτικισμός για το κατά πόσον τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι ικανά να συμβάλουν άμεσα στην ανάκαμψη των χρηματιστηρίων.

«Η δέσμη των μέτρων αυτών δεν προβλέπεται να δώσει ιδιαίτερη ώθηση, παρά μόνον όταν τελειώσει το ζήτημα του Ιράκ» δήλωσε στη Wall Street Journal η Κάρεϊ Λίχι, οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Πιέσεις ενδέχεται να δεχθούν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά τη χθεσινή προειδοποίηση της Gateway σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα στο τέταρτο τρίμηνο του 2002.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της στο παραπάνω χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 12% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις της διοίκησης, ενώ θα εμφανίσει ζημία ύψους 18 με 19 σεντς ανά μετοχή. Οι αρχικές της εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ζημία ύψους 13 σεντς ανά μετοχή.

Οι μετοχές των ομοειδών αμερικανικών εταιρειών Dell, IBM και Hewlett Packard στις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν αυτή την ώρα απώλειες.

Από την άλλη μεριά, ανοδικά αναμένεται να κινηθεί η μετοχή της Motorola, της υπ' αριθμόν δύο εταιρείας κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Μάικ Ζαφιρόφσκι, επ' ευκαιρία της εισαγωγής στην αγορά σειράς νέων προϊόντων για το 2003 προέβη στην εκτίμηση ότι οι πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας θα αυξηθούν φέτος κατά 8 με 10% μετά από αναιμική ανάπτυξη πέρυσι.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα βρεθεί και η μετοχή της Tyco International, η οποία αποκάλυψε χθες τα σχέδιά της για τη συγκέντρωση 4,75 δισ. δολαρίων μέσω της εξασφάλισης νέων τραπεζικών δανείων και της πώλησης χρεογράφων. Ο αμερικανικός όμιλος σχεδιάζει την πώληση χρεογράφων, μετατρέψιμων σε μετοχές, ενώ έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση των τραπεζών για δάνειο, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. Χωρίς τις νέες διαδικασίες χρηματοδότησης, η Tyco θα αντιμετωπίσει μέχρι τα τέλη του έτους οικονομικό έλλειμμα 3,6 δισ. δολαρίων.

Πιέσεις τέλος ενδέχεται να δεχθεί ο πετρελαϊκός κλάδος λόγω της υποχώρησης των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές. Η πτώση αυτή παρατηρείται μετά την επιβεβαίωση για επείγουσα συνάντηση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ την Κυριακή, προκειμένου να συζητήσουν πρόταση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 με 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως με στόχο να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές.

Καθώς σήμερα δεν αναμένεται η δημοσιοποίηση σημαντικών οικονομικών στοιχείων, το ενδιαφέρον στρέφεται στη μεθαυριανή ανακοίνωση για την ανεργία Νοεμβρίου, η οποία εκτιμάται ότι υποχώρησε στο 5,9% από 6% το Νοέμβριο. Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις αναλυτών, τα μισθολόγια -εκτός του αγροτικού τομέα- αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 22.000 έναντι μείωσης κατά 40.000 το Νοέμβριο.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν το Νοέμβριο πτώση της τάξεως του 0,8%. Η μείωση αυτή - η τρίτη σε διάστημα τεσσάρων μηνών - ήταν κατά τι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση της τάξεως του 0,7%. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι εν λόγω παραγγελίες τον Οκτώβριο είχαν αυξηθεί κατά 1,4%.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,38%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,72%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα