Moody’s: Αναβάθμιση των προοπτικών Μάλτας - Σλοβακίας

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 22:53
UPD:23:47
SHUTTERSTOCK

Η απόφαση αυτή, εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης, οφείλεται στην προσδοκία πως η Μάλτα θα σταθεροποιήσει το χρέος της το 2014.

Σε «σταθερό» από «αρνητικό» αναβάθμισε το «outlook» της οικονομίας της Μάλτας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας σε «Α3».

Η απόφαση αυτή, εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης, οφείλεται στην προσδοκία πως η Μάλτα θα σταθεροποιήσει το χρέος της το 2014.

Επιπλέον ο οίκος κάνει λόγο για ένα ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα στη χώρα καθώς επίσης και για περιορισμένο κίνδυνο μετάδοσης της ευρωπαικής κρίσης στη Μάλτα.

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Σεπτεμβρίου, η Fitch ratings είχε υποβαθμίσει τη Μάλτα εξαιτίας των ανησυχιών που υπάρχουν γύρω από την εκτέλεση του προϋπολογισμού της.

Στην ανακοίνωσή της η Fitch σημείωνε πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν στο 3,3% του ΑΕΠ το 2012, πολύ πάνω από τον στόχο της κυβέρνησης, που ήταν 2,2%, και των εκτιμήσεων της Fitch τον Σεπτέμβριο, στο 2,6% του ΑΕΠ.

Η αστοχία, όπως τόνιζε, «μεταφέρθηκε» στο 2013, όπου η Fitch εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 3,6% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 2,.7% που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός του 2013.

Αναβάθμιση και για Σλοβακία

Αντίστοιχα ο οίκος Moody’s αναβάθμισε σε «σταθερό» από «αρνητικό» το outlook και της οικονομίας της Σλοβακίας, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση σε «Α2».

Οι λόγοι για την απόφαση αυτή, σύμφωνα με την Moody’s, είναι η προσδοκία για σταθεροποίηση του χρέους το 2014 ενώ υπογραμμίζεται η δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση.

Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται το υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και η περιορισμένη έκθεσή της στους κινδύνους της ευρωπαϊκής κρίσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα