Wall Street-Προσυνεδριακό σχόλιο

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2003 16:00

ΤΑΣΕΙΣ ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα σημειώσουν στη σημερινή συνεδρίαση οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη. Η συγκρατημένη αισιοδοξία των αναλυτών βασίζεται στα ικανοποιητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την ανεργία και τις πωλήσεις μεγάλων ομίλων λιανικής.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στην εβδομάδα μέχρι τις 6 Ιανουαρίου οι νέες αιτήσεις που υπέβαλαν αμερικανοί πολίτες για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 19.000 και διαμορφώθηκαν στις 389.000.

Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ οι εν λόγω αιτήσεις υποχώρησαν για δεύτερη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κάτω από το επίπεδο των 400.000.

«Η αγορά εργασίας παρουσιάζει σταθεροποιητική εικόνα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης», δήλωσε στο Bloomberg οικονομολόγος της Scotia Capital στο Τορόντο.

Σημειώνεται ότι αύριο στις 15:30 θα ανακοινωθεί η ανεργία Δεκεμβρίου, η οποία εκτιμάται ότι υποχώρησε στο 5,9% από 6% το Νοέμβριο. Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις αναλυτών, τα μισθολόγια -εκτός του αγροτικού τομέα- αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 22.000 έναντι μείωσης κατά 40.000 το Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο των επιχειρήσεων, ο όμιλος λιανικής Wal Mart ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της κατά την κρίσιμη περίοδο των εορτών αυξήθηκαν κατά 2,3%. Η αύξηση αυτή, αν και η μικρότερη σε διάστημα δύο ετών, ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι μετοχές εταιρειών λογισμικού μετά την ανακοίνωση της γερμανικής SAP ότι τα έσοδά της στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 σημείωσαν αύξηση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα μειωθούν. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι στόχοι που έχει θέσει για το σύνολο της περυσινής χρήσης θα επιτευχθούν. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της παραπάνω εταιρείας θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 30 Ιανουαρίου.

Η μετοχική τιμή της SAP στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 5,41%, ενώ αξιόλογα κέρδη καταγράφει επίσης η μετοχή της ομοειδούς αμερικανικής εταιρείας Oracle.

Αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει και ο τίτλος της πετρελαϊκής Exxon Mobil. Η Deutsche Bank αναβάθμισε σήμερα την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της αμερικανικής εταιρείας σε «αγορά» από «διακράτηση».

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν κατά 1,66% και 2,13% αντιστοίχως.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα