Eurobank: Απειλή για την πολιτική σταθερότητα νέα μέτρα το 2014

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 16:55
UPD:21:42
SHUTTERSTOCK

Κατά την Eurobank, η χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα συνέχισε την πτωτική της πορεία τον Αύγουστο (-3,9%), ωστόσο παρατηρήθηκε οριακή επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα όσον αφορά στον ρυθμό μείωσης.

Δεν αναμένονται νέα περιοριστικά μέτρα για το 2014, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα και την προοπτική βελτίωσης του διαθέσιμου εισοδήματος για το έτος, και κατ’επέκταση την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank.

Όπως επισημαίνεται, οι προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η ενίσχυση των θεσμών, η πολιτική σταθερότητα και οι μεταρρυθμίσεις, ενώ τονίζεται ότι η έξοδος από την κρίση δε θα γίνει με συνταγές του παρελθόντος.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση από την τρόικα, βασικό «αγκάθι» για την καταβολή της δόσης του ενός δισ. στις αρχές του Οκτωβρίου θεωρείται το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.

Σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τονίζεται ότι για την καταβολή της δόσης προϋποτίθεται και η ολοκλήρωση και άλλων μεταρρυθμίσεων πέραν της αναδιάρθρωσης των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ: της ένταξης στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, της ψήφισης του νέου κώδικα των δικηγόρων και της ολοκλήρωσης του σχεδίου για την αναγνώριση και αποπληρωμή των οφειλόμενων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους.  

Στη μελέτη γίνεται αναφορά και στις συλλήψεις βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής. «Θεωρούμε απαραίτητο να  επισημάνουμε ότι, μετά από σχεδόν 6 χρόνια με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, με την ανεργία να καλπάζει και με το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας να είναι περισσότερο από εμφανές, ο λαϊκισμός, η εύκολη επιχειρηματολογία περί εξόδου από την κρίση μέσω της επιστροφής στο παρελθόν και η συνωμοσιολογία μπορούν μόνο να επιτείνουν το αδιέξοδο και να ενισχύσουν μεμονωμένα συμφέροντα εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας» επισημαίνεται σχετικά.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα